AKTUÁLNE: Poslanci zrušili vydávanie Radničných novín


Foto: AKTUÁLNE: Poslanci zrušili vydávanie Radničných novín Foto: ilustračné

Na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva, ktoré trvá až do týchto neskorých večerných hodín, schválili poslanci návrh Petra Ničíka z Klubu nezávislých poslancov na zrušenie mestského periodika s názvom Radničné noviny. Počas dlhej rozpravy vyslovili viacerí poslanci obavy o nezávislosť novín, keďže podľa ich názoru sa v novinách prezentujú jednostranné názory a politické videnie súčasného vedenia radnice.

Nezisková organizácia Transparency International zverejnila tento rok v rámci projektu Hlásne trúby analýzu mestských tlačovín, z ktorej vzišlo, že až tri štvrtiny obecných a mestských novín sú propagandou. Pri žilinských novinách im prekážalo aj to, že články sú bez objektívnej zodpovednosti za obsah. Za návrh hlasovalo 14 poslancov, proti boli 4 a zdržali sa traja.Primátor už avizoval v rozprave k inému bodu, že uznesenie nepodpíše.

„Periodikum Radničné noviny mesta Žilina prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách radnice a jej vedenia, nie je dobrým zdrojom informácií o budúcich rozhodnutiach, podstatná časť článkov o politike radnice je anonymná, bez osobnej zodpovednosti za obsah, vedenie radnice je prezentované v rozumnej miere a obsahovom kontexte a vedenie radnice je na fotkách zobrazené v rozumnej miere,“ uviedlo k Radničným novinám Transparency.

Primátor mesta Žilina Igor Choma zároveň zrušil aj verejné obstarávanie na nákup mediálneho a reklamného priestoru počas najbližších dvoch rokov, do ktorého plánovalo mesto investovať 200-tisíc eur. Ako jeden z dôvodov uviedol, že radnica by v prípade schválenia musela hľadať finančné prostriedky v súčasnom rozpočte - inými slovami návrh by nebol finančne krytý.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu