FOTO: Výstavba pumptrackovej dráhy na Vodnom diele začala, hotová by mala byť na konci novembra


FOTO: Výstavba pumptrackovej dráhy na Vodnom diele začala, hotová by mala byť na konci novembra
Galéria: 10 fotiek

Na Vodnom diele Žilina sa začalo s výstavbou Bike Parku, ktorý bude obsahovať špeciálnu pumptrackovú dráhu, prístupnú pre širokú verejnosť. Podobné inovatívne typy športovísk si postupne získavajú popularitu aj na Slovensku, na špeciálne upravenej dráhe je možné jazdiť bez pedálovania a rýchlosť získavať presúvaním ťažiska - odľahčovaním a následným zatláčaním do vĺn a klopených zákrut. Tento spôsob ovládania bicykla či iného prostriedku pripomína pumpovanie, z čoho vychádza aj názov.

Napriek tomu, že z definície sa zdá, že je pumptracková dráha určená predovšetkým pre profesionálnych a pokročilejších jazdcov, opak je pravdou. Začiatočníci sa postupne vedia naučiť prejsť okruh bez nutnosti pedálovania, následne sa učia pumpovaním zvyšovať rýchlosť. Jazda na pumptracku pomáha zvyšovať silu, výdrž aj kondíciu. Projekt vzniká aj vďaka finančnej podpore Nadácie Kia Motors Slovakia, ktorá sa zaslúžila napríklad o rozvoj neďalekej populárnej cyklotrasy s názvom BikeKIA.


„Výnimočným projektom pri Vodnom diele Žilina v tesnej blízkosti cyklotrasy BikeKIA bude vybudovanie 180 metrovej pumptrackovej dráhy pre širokú verejnosť. Jazdiť na dráhe budú môcť cyklisti, kolobežkári, korčuliari, či skejtbordisti s cieľom zdokonaľovať si svoje zručnosti, sebadôveru ako aj fyzickú kondíciu,“ uvádza nadácia na svojej stránke.

Predpokladaný termín ukončenia stavebných prác je naplánovaný na 30. novembra 2017. Neďaleko budúcej pumptrackovej dráhy sa nachádza skatepark, bohaté možnosti nielen športového vyžitia ponúka aj susedný eXtreme park. Postavenie pumptrackovej dráhy ešte v tomto roku zdôrazňovala aj Koncepcia rozvoja športu v Žiline pre roky 2017 až 2022.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu