Brusel vyčlenil pre Slovensko 700 miliónov na dopravné projekty, medzi nimi aj D3 Čadca - Svrčinovec


Foto: Brusel vyčlenil pre Slovensko 700 miliónov na dopravné projekty, medzi nimi aj D3 Čadca - Svrčinovec Foto: ilustračné - NDS

Do Žilinského kraja pritečú v nadchádzajúcich rokoch významné finančné prostriedky nad rámec plánovaných dopravných projektov. Európska únia sa totiž prostredníctvom Nástroja na prepojenie Európy (CEF) zaviazala preinvestovať v najbližších rokoch na Slovensku do rozvoja dopravy viac ako 700 miliónov eur. Tieto finančné prostriedky prideľuje priamo Brusel.

Peniaze tak navýšia celkovú alokáciu vo výške 4 miliárd eur v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra, smerovať budú najmä do udržateľných módov dopravy. „Slovenské projekty boli v Bruseli úspešné. Ukázali sme, že vieme zabojovať o peniaze na dopravu kvalitnými projektami. Vítame preto plány Európskej komisie na pokračovanie v tejto forme kohéznej politiky aj v rokoch 2018-2020 a chceme sa zapojiť do ďalších výziev,“ spresnil minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Väčšina schválených projektov je z oblasti lodnej a železničnej dopravy, podporené budú aj projekty zamerané na rozvoj alternatívnych palív v doprave. Jediným cestným projektom, pre ktorý bola schválená podpora, je práve spolufinancovanie výstavby kritického úseku diaľnice D3 Čadca Bukov – Svrčinovec.



Nástroj CEF, v rámci ktorého súťažia kohézne krajiny o európske financie medzi sebou, predstavuje jedinečnú príležitosť na získanie významných finančných prostriedkov pre SR.  Po roku 2023, kedy sa skončí aktuálne obdobie fondov EÚ, bude tento model pravdepodobne jeden z pilierov budúceho financovania dopravnej infraštruktúry u nás.

Vybrané úspešné projekty spolufinancované z nástroja CEF v Žilinskom kraji:

- Výstavba diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec
- Implementácia GSM-R do siete ŽSR, úsek  Varín – Košice – Čierna nad Tisou štátna hranica
- Dostavba zriaďovacej stanice Žilina - Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina, úsek Žilina (mimo) – Varín



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky