ŽSK investuje 343-tisíc eur do rekonštrukcie mosta v obci Varín, pribudne aj lávka pre peších


Foto: ŽSK investuje 343-tisíc eur do rekonštrukcie mosta v obci Varín, pribudne aj lávka pre peších
Galéria: 3 fotky

Žilinský samosprávny kraj ako správca ciest a mostov II. a III. triedy pracuje aktuálne na obnove mosta v obci Varín, v smere na Nezbudskú Lúčku. Most cez rieku Varínka prejde komplexnou opravou a vedľa neho bude vybudovaná aj jedinečná lávku pre cyklistov a chodcov. Kraj túto rekonštrukciu pripravoval dlhodobo. Len prednedávnom bolo ukončené verejné obstarávanie a podpísaná zmluva so zhotoviteľom.

Most bol postavený v roku 1925 a na dnešnú premávku je priúzky. Súčasne ním neprejdú dve autá a preto je prednosť určená dopravnými značkami. Podľa projektu bude rozšírený a po jeho boku bude vytvorený aj samostatný bezpečný priechod pre peších. To ocenia najmä cyklisti, ktorých prechádza cez obec množstvo. Táto trasa je totiž využívaná ako prístup na Vodné dielo a v opačnom smere na hrad Strečno.

Súčasťou obnovy je podľa  nielen oprava nosnej konštrukcie a spodnej stavby, ale i výmena mostného povrchu. Cesta má aktuálne šírku 4,8 metra, po rozšírení vytvoríme až šesťmetrový priestor pre vozidlá, na ktorý položíme nový asfalt. Lávku pre peších vybudujeme po ľavej strane mosta v smere na Nezbudskú Lúčku a bude mať 2,5 metra,“ informoval riaditeľ odboru dopravy ŽSK Ivan Mokrý.

Do modernizácie investuje ŽSK sumu 343 785 eur. Predpokladaná hodnota zákazky bola viac ako 400-tisíc eur, no vďaka verejnému obstarávaniu sa ju podarilo znížiť o 68-tisíc eur. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu