Zastávka MHD na Bulvári bola premiestnená, mesto Žilina vybudovalo aj časť chodníka


Foto: Zastávka MHD na Bulvári bola premiestnená, mesto Žilina vybudovalo aj časť chodníka
Galéria: 4 fotky

Spor majiteľa lukratívneho pozemku na Bulvári nedaľeko centra mesta, na ktorom plánoval postaviť ľahšiu stavbu vrátane čakárne a infocentra, a žilinskej radnice vyvrcholil minulý týždeň oplotením súkromného majetku. Podľa slov Petra Hajaša, ktorý v komunikácii s mestom Žilina vystupuje za spoločnosť vlastniacu parcelu, sa snažili od septembra naviazať komunikáciu s primátorom. Bez úspechu. Celý spor o pozemok, ktorý bol predaný ešte počas primátorovania Jána Slotu, sa pritom tiahne už niekoľko rokov, mesto sa snažilo časť pod zastávkou vyvlastniť.

Súčasný majiteľ, ktorým je spoločnosť CDA Consulting Group, s.r.o., tak pristúpil k radikálnemu riešeniu a svoj majetok oplotil, k čomu je plne oprávnený. Názory Žilinčanov na tento krok sa rôznia, faktom však zostáva, že tým došlo k výraznému zníženiu komfortu pre cestujúcich v mestskej hromadnej doprave v Žiline. Tí musia pri vystupovaní na zastávke Veľká okružná AUPARK dávať pozor, keďže neohradený zostal len úzky pás komunikácie.


Priestor pre zastavenie vozidiel MHD sa zúžil vďaka novému chodníku

Práve úzky pás chodníka spôsoboval cestujúcim problémy počas vystupovania a nastupovania, neveľký manipulačný priestor pocítili najmä pasažieri s batožinou či kočíkom a dieťaťom. Po oplotení došlo aj k posunutiu zastávky na miesto, ktoré je vzdialenejšie od plochy pre zastavenie vozidiel.

„Rozumiem na jednej strane aj tomu, že majiteľ je asi zúfalý, ale takéto riešenie ubližuje paradoxne najviac cestujúcim, a to tým najzraniteľnejším - napríklad mamičkám s kočíkom. Nepáči sa mi ani takáto snaha o vytvorenie tlaku na mesto, aj keď určite by nemali byť požiadavky majiteľa ignorované. Je to situácia, ktorá nikomu neprospieva a verím, že zúčastnení nájdu čoskoro spoločnú reč. A najmä riešenie,“ uviedol čitateľ Michal, ktorý nás na dnešné zmeny upozornil.

Územný plán v tomto mieste nepovoľuje zástavbu, proti nej sa viackrát vyjadrili aj niektorí mestskí poslanci. Mesto Žilina zareagovalo na oplotenie tak, že v týchto dňoch dobudovalo časť komunikácie v mieste pôvodného priestoru pre zastavenie autobusov a trolejbusov. Takisto došlo k presunu autobusovej zastávky a jej otočeniu. Novým chodníkom sa tak rozšíril manipulačný priestor, v rámci ktorého môžu cestujúci v Žiline nastupovať a vystupovať.

Čo sa bude diať ďalej s pozemkom, ktorý spoločnosť mala kúpiť od investora výstavby Auparku v roku 2012, je tak nateraz otázne. Rovnako ako to, či zúženie priestoru pre zastavenie vozidiel zhorší dopravnú obslužnosť v pomerne kritickej časti mesta. Pozemku sa dostalo mediálnej pozornosti uplynulý mesiac po tom, ako naň majitelia umiestnili nepovolenú stavbu - reklamný pútač jedného z kandidátov na župana v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu