VIDEO: V diaľničnom tuneli Považský Chlmec prebiehalo v piatok cvičenie záchranných zložiek


Foto: VIDEO: V diaľničnom tuneli Považský Chlmec prebiehalo v piatok cvičenie záchranných zložiek Foto: DHZ Trnové

V piatok 20. októbra 2017 sa odohralo cvičenie v ešte neotvorenom tuneli Považský Chlmec, na novom úseku diaľnice D3. V severnej tunelovej rúre došlo k simulovanej dopravnej nehode dvoch osobných áut s následným požiarom. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky z Integrovaného záchranného systému (IZS), pričom si počas cvičenia preverili vzájomnú súčinnosť. Počas cvičenia sa tiež odskúšala funkčnosť požiarneho hlásenia a vetrania v tuneli.

V dvojrúrovom diaľničnom tuneli Považský Chlmec sa nachádzajú najmodernejšie bezpečnostné prvky v rámci Európy, vrátane dymových hlásičov a kamier, ktoré dokážu identifikovať, či vozidlo preváža nebezpečné chemické látky. Tunel má vlastnú nádrž s vodou, ktorá sa dopĺňa zo studne čerpadlami a pri zásahu hasičov v tuneli je navyše možné sledovať presný stav množstva vody.

Taktické cvičenia sa musia v tuneloch vykonávať pravidelne, raz za 4 roky a tiež pred otvorením a uvedením tunela do prevádzky. Na základe nariadenia vlády a európskej smernice je nutné overiť súčinnosť záchranných zložiek pri zásahu v tuneli.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu