Majiteľ oplotil pozemok aj so zastávkou na Bulvári, ľudia stoja na úzkom úseku


Foto: Majiteľ oplotil pozemok aj so zastávkou na Bulvári, ľudia stoja na úzkom úseku

Pozemok nedaľeko centra Žiliny na Bulvári, na ktorom stojí aj autobusová zastávka mestskej hromadnej dopravy, včera jeho majiteľ oplotil. O ploche sme písali prednedávnom v súvislosti s umiestnením predvolebnej plachty jedného z kandidátov na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Plachta prekážala ľudom vizuálne, je však umiestnená na súkromnom pozemku a napriek tomu, že stavebný úrad stavbu nepovolil, zotrváva tam až dodnes.

Včera 19. októbra 2017 majiteľ pozemok oplotil vrátane zastávky, čím vyhnal ľudí na krátky úsek chodníka v tesnej blízkosti. Tento krok však avizoval zástupca spoločnosti CDA Consulting Group, s.r.o. Peter Hajaš, ktorý ohľadom pozemku komunikuje s mestom Žilina, už skôr - minimálne na zasadnutí volebného obvodu č.1, do ktorého územia pozemok spadá.

Oplotenie nepreferuje ako riešenie ani súčasný majiteľ, má záujem pozemok užívať, prenajať, predať alebo vymeniť


„Tých návrhov mestu som dal viac, ale nikto nemá záujem na riešení, myslím, že až dovtedy, keď sa rozhodne majiteľ pozemku, prípadne jeho nájomca pozemok oplotiť. Tým by ľudia nemohli zástavku používať a to nie je účel celého riešenia,“ uviedol Hajaš podľa zápisnice na webe mesta.

Investor chce na pozemku stavať ľahkú montovanú stavbu, ktorej súčasťou by bola aj zastávka verejnej dopravy a prípadne aj informačné centrum. Proti zástavbe sa však už viackrát vyjadrili aj poslanci, majitelia preto navrhujú alternatívne riešenia.

„Ostatné priestory by mali nahradiť stánky, ktoré sú tam nevkusne umiestnené a celá plocha by sa konečne dala do poriadku, stromy by sa stali súčasťou priestoru a strecha by tiež mohla byť zelená. Ďalšia voľba je, že by si mesto pozemok prenajalo a tým by ho poskytlo na užívanie verejnosti. Prípadne je tu možnosť aj odpredaja, alebo výmeny za iný pozemok,“ spresnil plány Hajaš na zasadnutí.

Zastávka bola predmetom súdnych sporov


Mesto sa snažilo časť pozemku pod zastávkou, ktorý bol odpredaný spolu so Štúrovým námestím ešte v roku 2003 pod vedením vtedajšieho primátora Jána Slotu, po neúspešnej dohode vyvlastniť. Územný plán mesta Žilina na tomto mieste zástavbu nepovoľuje, mesto chcelo vyvlastniť 521 metrov štvorcových z celkovej plochy 1433 metrov štvorcových.

„Snažili sme sa vyvlastniť len tú časť pozemku, ktorá je pod chodníkom a zastávkou, lebo to je akoby súčasť komunikácie. Ministerstvo ako najvyššia inštancia v tomto prípade schválilo vyvlastnenie, avšak majiteľ pozemku sa obrátil na súd. Takže dnes je to opäť v pozícii, keď čakáme, kedy prebehne súdne konanie a aký bude jeho výsledok. K dnešnému dňu sa situácia nijakým spôsobom nezmenila. Zastávka bola len posunutá, aby nezavadzala a zatiaľ to majiteľ pozemku toleruje,“ uviedol v roku 2015 primátor Žiliny Igor Choma.

Najvyšší súd Slovenskej republiky však rozhodol o tom, že vyvlastnenie je protizákonné a spevnené plochy na pozemku nie je možné označiť za verejnú komunikáciu. Zástupca majiteľa Peter Hajaš uviedol aj to, že primátorovi zaslal začiatkom septembra e-mail, na ktorý však nedostal do doby konania zasadnutia odpoveď. Aj to pravdepodobne viedlo k radikálnemu riešeniu, ktorým je oplotenie pozemku vrátane zastávky.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu