V Žilinskom kraji začali s pilotným projektom osádzania inteligentných priechodov


Foto: V Žilinskom kraji začali s pilotným projektom osádzania inteligentných priechodov Foto: Facebook Oravská Polhora

V týchto dňoch začala Slovenská správa ciest v niekoľkých obciach na Orave, cez ktoré prechádza cesta 1. triedy a ktoré sú výrazne zaťažené tranzitnou nákladnou dopravou, budovať inteligentné priechody. Zvýši sa tým bezpečnosť chodcov aj vodičov. Novinka funguje tak, že v prípade, že senzor spozoruje chodca, rozsvieti svetlo nad ním silnejšie a rozbliká oranžové výstražné svetlo.

Zároveň sa rozsvietia aj zabudované LED diódy, ktoré sa nachádzajú vo vozovke. Pilotný projekt, ktorého realizácia prebieha vďaka financiám z Útvaru splnomocnenca vlády pre rýchlostné cesty Igora Janckulíka, tak začína naberať reálnu podobu. Nižšie si môžete pozrieť, ako vyzerá priechod v praxi počas prechádzania chodca. 

BEZPEČNEJŠIE NA CESTÁCH

Takto fungujú od dnešného dňa inteligentné priechody v Oravskej Polhore a Rabči. Od víkendu aj vo Vasíľove.


Posted by Igor Janckulík on 19. október 2017


„Umiestnenie priechodov sme vybrali najmä v blízkosti kostolov, škôl či nemocníc, kde sú riziká stretu najvyššie. Takisto sme sa pri hľadaní vhodných umiestnení miest zamerali na lokality ciest 1. triedy, kde dochádza často k vážnym či smrteľným nehodám. Projekt zvýši bezpečnosť chodcov aj samotných vodičov na problematických úsekoch, kde dochádza ku kolíznym situáciám,“ spresnil Igor Janckulík.


Celkovo bude vybudovaných deväť priechodov, náklady na realizáciu dosiahnu výšku 129 600 eur s DPH. Na Orave vznikajú priechody v obciach Oravská Polhora, Rabča, Vasiľov a Dlhá nad Oravou. Ďalšie sa budú nachádzať aj v iných častiach stredného a východného Slovenska. Priechody mohli vzniknúť v počiatočnej fáze aj vďaka tomu, že sumu navýšili o platy za funkcie v útvare splnomocnenca vlády pre rýchlostné cesty.

Svojho platu sa totiž vzdal splnomocnenec Janckulík, aj jednotliví vedúci pracovných skupín - starostovia a primátori. „Financie na projekt boli uvoľnené z môjho útvaru splnomocnenca vlády. Pôvodná suma rozpočtovaná na projekty útvaru bola navýšená aj vďaka tomu, že som sa vzdal svojho platu za túto funkciu, rovnako ako aj starostovia a primátori, ktorých som menoval ako vedúcich pracovných skupín pre jednotlivé rýchlostné cesty,“ spresnil Janckulík.

Splnomocnenec plánuje v projekte pokračovať aj budúci rok. Ak viete o miestach, v ktorých by mohli inteligentné priechody zvýšiť bezpečnosť, napíšte nám na info@zilinak.sk, prípadne priamo na igor.janckulik@mindop.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu