Žilinskí bábkari oslnili nielen bulharskú Varnu, ale i Japonsko!


Foto: Žilinskí bábkari oslnili nielen bulharskú Varnu, ale i Japonsko! Foto: Bábkové divadlo Žilina

Prvý októbrový týždeň sa Bábkové divadlo Žilina vydalo na divadelnú plavbu s cieľovou stanicou Varna, Bulharsko, kde sa konal 17. Ročník medzinárodného bábkového festivalu Zlatý delfín. Deväťnásťčlenná posádka žilinských bábkarov prezentovala slovenské bábkarské umenie, ako jediná zo Slovenska, s inscenáciou Zvedavý sloník. Tohto jedinečného festivalu sa zúčastnili i bábkari z celého sveta (Srbsko, Grécko, Španielsko, Taiwan, Česká republika) vrátane bulharských, ktorí spolu odohrali 18 predstavení.

Žilinský populárny i kritikou oceňovaný Zvedavý sloník, ktorý je oslavou detskej zvedavosti, je výnimočný predovšetkým presnou animáciou, ako i originálnou scénografickou zložkou. Inscenácia, ktorej sa režijne zhostil Peter Palik, už získala viaceré významné ocenenia - Dosky 2015 v kategórii Najlepší kostým (spomínaná originálna výprava výtvarníčky Evy Farkašovej) a v roku 2016 Cenu za inováciu v umení na 5. ročníku medzinárodného bábkového festivalu „Golden Magnolia“ v Šanghaji v Čínskej ľudovej republike.

Na medzinárodnom bábkovom festivale Zlatý delfín vo Varne Zvedavý sloník oslnil domáce i medzinárodné publikum a zaznamenal výrazne pozitívne ohlasy zo strany širokej verejnosti, ako aj odbornej kritiky. „Váš Zvedavý sloník bol tak živý... Mala som pocit, že som skutočne v Afrike. Zaľúbila som sa do Vašej inscenácie, je fantastická!“ - reagovala po vzhliadnutí Tamiko Onagi, prezidentka japonskej UNIMY, špeciálny hosť festivalu.

Ktovie, možno čoskoro budú žilinskí bábkari reprezentovať Slovenskú republiku i v japonskom Tokiu… Nechajme sa prekvapiť! Každopádne, v bulharskej Varne Zvedavý sloník zasvietil, a to i vďaka podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia!


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Bábkové divadlo Žilina