Prvým náhradníkom za odsúdeného poslanca Janušeka je Stanislav Žilinčík


Foto: Prvým náhradníkom za odsúdeného poslanca Janušeka je Stanislav Žilinčík Foto: zilina.sk

Dnes sme vás informovali o tom, že Špecializovaný trestný súd v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze nástenkového tendra, v ktorom odsúdil aj súčasného poslanca Mestského zastupiteľstva v Žilina za volebný obvod č.5 Hájik Mariána Janušeka. Janušek dostal za zneužitie právomocí verejného činiteľa a machináciu pri verejnom obstarávaní spolupáchateľstvom 12 ročný trest odňatia slobody, finančnú pokutu aj zákaz vykonávania verejných funkcií počas piatich rokov.

„Nie som spokojný, necítim zodpovednosť. Na Ministerstve sa dobre pracovalo a ja som hrdý na to, že som mohol robiť, síce nie celé obdobie, ministra výstavby a regionálneho rozvoja a toto si myslím, že je nesprávne. Verím, že keď sa odvoláme, rozsudok bude zrušený,“ uviedol krátko po vynesení verdiktu Marián Janušek.

Podľa zákona Slovenskej národnej rady o obecnom zriadení, presnejšie § 25 ods. 2 zaniká mandát poslanca, okrem iného, právoplatným odsúdením za úmyselný trestný čin alebo právoplatným odsúdením za trestný čin, ak výkon trestu odňatia slobody nebol podmienečne odložený. Na základe vyššie uvedeného vyjadrenia odsúdeného sa však plánuje odvolať.

Novým poslancom za volebný obvod č.5 Hájik by sa mohol v prípade, že Janušek stratí mandát, stať Stanislav Žilinčík, ktorý kandidoval za strany SMER-sociálna demokracia a Strana zelených. S počtom hlasov 448 sa stal prvým náhradníkom, Marián Janušek sa stal poslancom s počtom hlasov 541. Žilinčík bol poslancom MZ v Žiline v rokoch 2010-2014, v minulosti pôsobil aj ako podpredseda predstavenstva v spoločnosti Severoslovenské vodárne a kanalizácie a.s.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu