AKTUÁLNE: Poslanca Mestského zastupiteľstva v Žiline odsúdili na 12 rokov väzenia


Foto: AKTUÁLNE: Poslanca Mestského zastupiteľstva v Žiline odsúdili na 12 rokov väzenia Foto: Mesto Žilina

Špecializovaný trestný súd (ŠtS) v Pezinku vyniesol dnes 18. októbra 2017 verdikt v kauze nástenkového tendra, v ktorom uznal dvoch bývalých ministrov vinných za zneužitie právomocí verejného činiteľa a machináciu pri verejnom obstarávaní spolupáchateľstvom. Odsúdenými sú bývalý minister výstavby Marián Janušek a riaditeľ ministerskej agentúry Igor Štefanov. Podľa súdu mali títo dvaja zvýhodniť skupinu dodávateľov, ktorí sa uchádzali o zákazku za 3,6 miliardy korún.

Kauza je na verejnosti známa aj pod pojmom “nástenkový tender”, keďže súťažné podmienky boli zverejnené za zamknutými dverami na nástenke. Prvý menovaný je zároveň v súčasnej dobe poslancom Mestského zastupiteľstva v Žiline za volebný obvod Hájik, okrem 12-ročného trestu odňatia slobody bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 30-tisíc eur a súd mu uložil aj zákaz vykonávať verejné funkcie po dobu piatich rokov. Podobné dva tresty dostal aj Štefanov, oproti Janušekovi si však odsedí o tri roky menej.

Ako vyplýva z vyjadrenia Mariána Janušeka krátko po opustení súdnej siene, plánuje sa odvolať. Zostane pravdepodobne poslancom až do doby, kedy súd rozhodne v odvolacom konaní. Mesto sa predmetnou vecou nebude zaoberať do momentu, kým nebude mať právoplatný rozsudok, ktorý by tvoril prekážku ďalšieho pôsobenia menovanej osoby v žilinskej samospráve. Takže k ďalšiemu je predčasné sa vyjadrovať,“ potvrdil hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Špecializovaný súd oslobodil trojicu Radoslav Behúl, Tomáš Labaj a Zdenka Kudláčová, nakoľko sa nepodarilo dokázať, že skutok spáchali. Odsúdení spôsobili svojim konaním škodu vo výške 12 miliónov eur. „Prvá veľká politická ryba, ktorá bola odsúdená. Vyzerá to tak, že na Slovensku už nechodia do väzenia len sardinky,“ uviedol čitateľ, ktorý nás na prípad upozornil.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu