Offroad zážitok vo Valčianskej doline s vozidlami Mercedes-Benz, Jeep a Kia


Foto: Offroad zážitok vo Valčianskej doline s vozidlami Mercedes-Benz, Jeep a Kia
Galéria: 112 fotiek
Foto: Milo Fabian

Za posledné roky sa už stalo tradíciou, že na jeseň obsadia lyžiarske stredisko Snowland vo Valčianskej doline, neďaleko Martina, najnovšie SUV modely značiek Mercedes-Benz, Jeep a Kia. Vďaka spolupráci so žilinským zastúpením značiek Mercedes-Benz a Jeep, spoločnosťou Motor Car Žilina, sme mali možnosť vyskúšať si atmosféru tohto atraktívneho podujatia aj tento rok.

Štipku drámy k offroadu pridalo v tomto roku aj počasie. Niekoľko dní pred akciou, ako aj aj v deň jej konania totiž výdatne pršalo. Pomerne  náročné podmienky s podmočeným a blatistým terénom preto preverili offroadové schopnosti zúčastnených vozidiel ešte o niečo viac ako tomu bolo po minulé roky. Na naše prekvapenie sa však nakoniec žiadna dráma nekonala. Všetky zúčastnené vozidlá zvládli prekonať nástrahy pripraveného polygónu úplne suverénne a bez problémov. A to aj v prípade, keď za volantom sedel menej skúsený vodič, ktorý povedzme že s jazdou mimo spevnených ciest nemá veľa skúseností.

Galéria: 112 fotiek

Samozrejme, základ pre úspešné zdolávanie terénnych nástrah predstavuje schopný pohon všetkých kolies. Tým všetky zúčastnené vozidlá disponovali. K veľkým pomocníkom pri jazde v teréne sa radí aj automatická prevodovka. V tomto prípade si vodič predovšetkým pri prudkom stúpaní, nemusí robiť starosti s voľbou vhodného prevodového stupňa. Vďaka rýchlo napredujúcim technológiám a inteligentným riešeniam moderných vozidiel Mercedes-Benz, si dnes jazdu v stredne ťažkom až náročnom teréne, preto môže vychutnať  prakticky každý aktívny vodič.  

Pomaly sa dostávame k tomu najdôležitejšiemu – k palete testovacích vozidiel. Najpočetnejšie zastúpenie tu mala podľa očakávania „trojcípa hviezda“. Chýbať nesmeli obľúbené modelové rady Mercedes-Benz GLC a Mercedes-Benz GLE. Okrem verzií s karosériou SUV sa v oboch prípadoch s nástrahami pripravenej trate pasovali aj štýlové verzie s karosériou typu kupé.



Najviac sme boli zvedaví na novinku v podobe modelu Mercedes-Benz Triedy E All-Terrain.  Toto na prvý pohľad nevinne sa tváriace kombi s decentným ochranným oplastovaním nás prekvapilo svojimi univernálnymi schopnosťami asi najviac. Úprimne, nikdy  by ma nenapadlo s vozidlom podobného typu brodiť sa vodným tokom. Príjemným poznaním je ale fakt, že toto vozidlo to naozaj dokáže! Vďaka pneumaticky regulovanému podvozku a pohonu všetkých kolies 4Matic sa rodinné kombi veľmi rýchlo dokáže zmeniť na schopný offroad. Aj preto práve tento model považujem v súčasnosti za najuniverzálnejšie vozidlo z modelového portfólia značky Mercedes-Benz.  

Česť značky Kia hájilo obľúbené veľké SUV Kia Sorento.  Pestré zastúpenie medzi testovanými vozidlami mala legendárna americká značka Jeep. Ako všetci veľmi dobre vieme, jej gény sú už od samého počiatku prepojené s jazdou v teréne. Okrem modelov Renegade a Grand Cherokee najväčšiu pozornosť pútala novinka, v podobe novej generácie modelu JeepCompass. Hneď na začiatok je nutné povedať, že nový Compass má so svojím predchodcom spoločný len názov. Ide o moderné SUV v duchu dnešnej módy, ktoré okrem praktickej stránky nestratilo ani svoje offroad prednosti.

O nich som sa mohol na vlastnej koži presvedčiť práve na Valčianskom okruhu.  Veríme že už čoskoro sa nám podarí preveriť nový Compass aj v rámci nášho tradičného redakčného testu. Mimo SUV modelov boli k dispozícii aj chuťovky v podobe luxusného modelu Mercedes-Benz Triedy S Kupé, či horúcej novinky v podobe modelu KiaStinger, ktorý doslova mení doterajšie ponímanie značky Kia. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik