Mesto Žilina: Prenos zo zastupiteľstva 30. októbra nebude, pozrieť záznam si budete môcť po voľbách


Foto: Mesto Žilina: Prenos zo zastupiteľstva 30. októbra nebude, pozrieť záznam si budete môcť po voľbách Foto: ilustračné

Včera sme vás informovali o tom, že viac ako polovica poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline ostro vystúpila proti nepovoleniu prenosu z mimoriadneho zasadania, ktoré sa konalo začiatkom týždňa. Poslanci na ňom hlasovali aj o nakladaní s majetkom, podľa rokovacieho poriadku nie je možné v tomto prípade obmedziť vysielanie zastupiteľstva. Primátor Igor Choma napriek tomu tak učinil, ako dôvod uviedol predvolebný čas.

„Takéto jeho aktivity vyvolávajú podozrenie, že sú účelové, že ich cieľom je neférovo obmedziť či cenzurovať šírenie informácií zo zasadnutí MZ. Totalitné potláčanie slobodného šírenia informácií je veľmi nebezpečné, pretože demonštruje aroganciu a moc politika, ktorý otvorene ignoruje zákon,“ ohradili sa voči opatreniu primátora poslanecké kluby NEKA - nezávislí žilinskí poslanci a Srdce pre Žilinu. Tí zároveň informovali o tom, že prenos by nemal fungovať ani počas najbližšieho riadneho zasadnutia.

Túto informáciu potvrdil aj hovorca mesta Žilina Pavol Čorba, ktorý uviedol, že 30. októbra prenos nebude fungovať. „V tento deň nie, pretože sa snažíme zabrániť politikárčeniu a politickej reklame (všetkých kandidátov, ako aj primátora, na poslanca i na župana) pred voľbami do Žilinského samosprávneho kraja. Podobný postup zvolili aj iné mestá, napríklad Martin,“ spresnil Čorba s tým, že záznam bude vyhovotený.

V Martine nevysielajú zastupiteľstvá, avšak na žiadosť konateľa regionálnej televízie

V Martine skutočne nedôjde k vysielaniu priameho prenosu zo zastupiteľstva, avšak len v regionálnej Televízii Turiec, navyše ide o rozhodnutie konateľa spoločnosti, ktorá ju prevádzkuje. Mesto jeho žiadosti vyhovelo. „Vzhľadom na práve prebiehajúcu volebnú kampaň na voľby do vyšších územných celkov, mesto Martin vzalo na vedomie žiadosť konateľa Televízie Turiec, ktorá zabezpečuje priamy prenos zo zasadnutí martinského Mestského zastupiteľstva a zastupiteľstvá nie sú vysielané v priamom prenose a v repríze až do samotných volieb,“ spresnila hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Oproti nášmu mestu však majú občania Martina možnosť pozrieť si zastupiteľstvo zo záznamu na webovej stránke, obmedzenie sa teda týka len sledovania prenosu a repríz v televízii. „Všetky prenosy sú však zverejnené na webovej stránke televízie a po voľbách budú aj riadne odvysielané v rámci programu,“ spresnila Kalmanová situáciu v susednom Martine.

Žilinčania si však nebudú môcť pozrieť zasadnutie ani na internete, až to až do skončenia volebného víkendu. Po ňom by ich malo mesto nahrať na webovú stránku, resp. YouTube. „Všetky záznamy budú uverejnené v pondelok 6.11.2017 po župných voľbách ako býva už zvykom na webovej stránke mesta,“ spresnil Čorba, ktorý zároveň odporučil počkať si na tieto zverejnenia v prípade, že by sa občania z dôvodu vysokého záujmu a nedostatočnej kapacity nevedeli v pondelok 30. októbra 2017 dostať osobne do priestorov Radnice mesta Žilina a sledovať rokovanie naživo ako verejnosť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu