Od dnes sa začne otepľovať a postupne príde babie leto, teploty môžu vystúpiť až na 22°C


Foto: Od dnes sa začne otepľovať a postupne príde babie leto, teploty môžu vystúpiť až na 22°C Foto: ilustračné

V uplynulých dňoch prevládalo veľmi chladné a daždivé jesenné počasie, no už koncom tohto týždňa príde zmena a my sa môžeme tešiť na príjemné oteplenie. Počasie by sa malo v nasledujúcich doch výrazne zlepšiť, očakáva sa totiž príchod babieho leta. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval na svojej internetovej stránke o oteplení, to prinesie tlaková výš, ktorej stred sa z oblasti Stredomoria a juhozápadnej Európy presunie až nad naše územie.

„Babie leto je definované ako obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň veľmi teplého počasia. V Európe sa typicky vyskytuje v závere septembra alebo v októbri,“ informuje SHMÚ. Počasie sa bude zlepšovať postupne do konca týždňa, oblačnosť bude postupne ubúdať a teploty sa vyšplhajú na +20°C a miestami až na +22°C. Očakáva sa, že Španielsko a Portugalsko zažijú trópy s teplotami okolo +35°C. Podobné mimoriadne vysoké teploty sú na súčasnú ročnú dobu pomerne nezvyčajné. 


Nad Stredomorím sa zvýrazňuje rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, po okraji ktorej sa do našej oblasti bude od západu dostávať teplejší vzduch. To pocítime na teplotách už počas stredy.

Príjemné teplé počasie by malo vydržať minimálne do konca nasledujúceho týždňa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ