Nájom prístreškov na vybraných zastávkach MHD v Žiline skončil v apríli, ďalší vývoj je nejasný


Foto: Nájom prístreškov na vybraných zastávkach MHD v Žiline skončil v apríli, ďalší vývoj je nejasný

Na zajtrajšom Mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline budú poslanci schvaľovať, okrem iného, aj návrh na odkúpenie 62 kusov prístreškov MHD v centre Žiliny a na sídliskách, a následné uzatvorenie nájomnej zmluvy so spoločnosťou euroAWK na prenájom 51 pozemkov pod reklamnými pútačmi typu citylight spolu so 63 takýmito plochami v odkúpených prístreškoch.

Celý problém zastávok žilinskej verejnej dopravy sa tiahne už od minulého roka, kedy vystála potreba riešiť koniec 15-ročnej nájomnej zmluvy s vyššie uvedenou spoločnosťou. Tá vypršala v apríli tohto roka, v decembri 2016 poslanci neschválili ponuku spoločnosti Akzent Bigboard na ďalší 15-ročný prenájom pozemkov pod vybranými zastávkami MHD.


Akzent Bigboard vzišla ako jediný prihlásený uchádzač z verejno-obchodnej súťaže, avšak viacerí poslanci vtedy žiadali súťaž zopakovať, keďže dostali list od končiacej spoločnosti. Zástupcovia euroAWK v ňom vyčítali mestu, že neboli informovaní ani vyzvaní, aby sa zapojili do verejnej obchodnej súťaže. Nakoniec poslanci návrh na nový dlhodobý prenájom neschválili.

Mesto môže v prípade úspechu začať stavať prístrešky z eurofondov najskôr budúci rok

Mesto Žilina sa aktuálne uchádza o peniaze zo štrukturálnych fondov, v rámci ktorých by mohlo vybudovať vlastné zastávky. Do doby, než budú podané projekty schválené, je však potrebné prekonať prekleňovacie obdobie. Ak by totiž došlo k demontáži zastávok tak, ako naznačuje predkladaný materiál, mohli by zostať obyvatelia Žiliny počas zimy bez možnosti využívania prístreškov.


„Nakoľko je predpoklad, že výstavba nových prístreškov z prostriedkov IROP začne až začiatkom budúceho kalendárneho roka, nie je prijateľné, aby cestujúca verejnosť nemala najmä v zimnom období k dispozícii prístrešky MHD,“ uvádza sa v dôvodovej správe k predkladanému návrhu.

Poslanci neschválili pôvodný návrh na júnovom zastupiteľstve, nepozdávala sa im ani výška nájomného v hodnote 66 eur za rok. O pozmenenom návrhu hlasovali aj na poslednom riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva dňa 18. septembra, ani tu však nedošlo k schváleniu už nového znenia návrhu o jeden hlas.


Všeobecné záväzné nariadenie z roku 2016 určuje minimálnu výšku nájmu za pozemok pre citylight na úroveň 1000 eur ročne, spoločnosť euroAWK v druhej úprave ponúka 100€ ročne s tým, že odpredá mestu prístrešky za sumu 1€ či postará sa o servis a čistenie. Mesto Žilina tieto služby nemôže zabezpečovať, keďže ich nemá vo svojej kompetencii.

V rámci kompenzácie trhového nájomného, ktoré by pri cene 1000€/rok za citylighty (spolu 63 ks) aj pozemky pre ich umiestnenie (spolu 51 ks) predstavovalo 114-tisíc eur, ponúka spoločnosť mestu Žilina napríklad aj reklamné služby v rámci jej siete reklamných nosičov v Žiline aj na Slovensku.

V nich vyčíslila euroAWK reklamné služby v objeme 10 citylightov mesačne počas celého roka v Žiline na sumu 33 600 eur ročne, čo vychádza po prepočte na sumu 3360 eur ročne za jeden citylight. V porovnaní s požadovaným nájmom vo výške 100 eur ročne je to viac ako 33-násobok.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu