Na župe rokovalo vedenie kraja s petičným výborom za neodkladnú dostavbu D3


Foto: Na župe rokovalo vedenie kraja s petičným výborom za neodkladnú dostavbu D3 Foto: TS ŽSK

Predstavitelia petičného výboru za neodkladnú dostavbu diaľnice D3 dnes rokovali v sídle budovy Žilinského samosprávneho kraja na Komenského ulici v Žiline s predstaviteľmi župy - predsedom Jurajom Blanárom a podpredsedom Jozefom Štrbom o súčasnom stave výstavby. Rokovaní sa zúčastnili aj župný poslanec za Kysuce Jozef Grapa a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Ján Podmanický. Zainteresované strany vyjadrili spoločnú nespokojnosť so súčasným stavom.

Župan Juraj Blanár, ktorý vedie kraj už 12 rokov a len o niečo kratšie je poslancom NR SR, je zároveň podpredsedom vládnucej strany SMER-SD. Na rokovaní uviedol, že „bude žiadať od ministra dopravy, aby bola D3 zaradená medzi priority ministerstva,“ s tým, že ak sa sa nezmení prístup ministerstva, nastane kolaps dopravy. To podľa jeho slov nemôžu dopustiť. Bod urýchlenej dostavby diaľnice D3 by sa mohol na rokovanie parlamentu dostať už budúci týždeň, kedy začína schôdza NR SR.

Takmer stovka nehôd ročne a zbytočne vyhasnuté životy, nateraz je realizácia kritického úseku naplánovaná na rok 2026

Štatistika nehodovosti na ceste I/11 hovorí o tom, že len za posledné roky 2015-2016 došlo na tomto úseku k 182 dopravným nehodám. Pri týchto nehodách zahynulo 13 osôb, 22 bolo ťažko zranených a 66 ľahko. Len počas januára tohto roku zahynuli na spomínanom úseku až tri osoby. Zbytočne vyhasnuté životy môžeme, podľa aktuálneho plánu, očakávať ešte približne deväť rokov.

O realizovanie D3 a R5 žiadali regionálne obchodné, priemyselné, hospodárske komory Slovenska, Poľska, Česka, Maďarska či zahraniční investori, podnikatelia. Obyvatelia Kysúc a vodiči, ktorí úsekmi prechádzajú pravidelne, počúvajú prísľuby vlád už od roku 1999, kedy prišla do regiónu firma INA Kysuce - Schaeffler Kysuce. Ani prítomnosť silných výrobných spoločností však nedokázala prinútiť kompetentných, aby dostavbu úseku zrýchlili.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu