V týchto dňoch prebieha kamerový monitoring kanalizačných výpustov, ktoré ústia do Všiváka


Foto: V týchto dňoch prebieha kamerový monitoring kanalizačných výpustov, ktoré ústia do Všiváka

Na potoku Všivák sa vykonávajú ďalšie aktivity, ktoré by mali postupne viesť k jeho očisteniu a zlepšeniu kvality jeho vody. S týmto cieľom sa v uplynulých mesiacoch podarilo zrealizovať viacero prác. Poslankyňa Iveta Martinková v spolupráci s aktivistami z Eko friendly Žilina a OZ Merkuria zorganizovali v máji brigádu - čistenie brehov a dna potoka Všivák. Išlo o ručné čistenie po strojovom čistení nánosov v oblasti parku Ľudovíta Štúra.

Po tom, ako uprostred leta potvrdila správa o odbere vzoriek a posúdení kvality vody v potoku Všivák jej potenciál, pokračuje poslankyňa Iveta Martinková spolu s dobrovoľníkmi v snahe vrátiť do neho život. Očista potoka je podľa jej slov beh na dlhé trate, no už sa ukázali prvé hmatateľné výsledky.


Na základe rokovaní poslankyne s primátorom mesta a spoločnosťou SEVAK, sa začalo pred necelými dvomi týždňami s čistením vytypovaných výpustov tlakovou vodou, tak, aby boli prístupné kamere, ktorá v súčasnosti brázdi kanále v povodí potoka. Toto je ďalší dôležitý krok k identifikácii znečisťovateľov a postupnej eliminácii nelegálnych výpustov.

„Bolo veľmi zaujímavé pozerať na monitore cestu kamery cez kanále. Teší ma, že tak rýchlo napredujeme. Za výbornú spoluprácu so spoločnosťou SEVAK som vďačná. Všetko sa to nahráva na CD, a potom sa urobí konečný výstup. Isté je, že na ceste k očiste potoka Všivák napredujeme,“ uzavrela poslankyňa Iveta Martinková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu