V úseku železnice Varín - Vrútky niekto poukladal na trať pneumatiky, vlak našťastie zabrzdil včas


Foto: V úseku železnice Varín - Vrútky niekto poukladal na trať pneumatiky, vlak našťastie zabrzdil včas Foto: ilustračné

V stredu 4. októbra 2017 boli na železničnej trati v úseku Varín - Vrútky objavené poukladané pneumatiky. Vďaka duchaprítomnosti a rýchlej reakcii rušňovodiča, sa našťastie podarilo zrážke zabrániť. Rušňovodič si počas jazdy osobného všimol naukladané pneumatiky dostatočne skoro. Personál vlaku ich následne odstránil, o čom aj informoval výpravca zo železničnej stanice Vrútky dispečera v Žiline.

Z koľajiska bolo v čase okolo 17:00 hod. odstránených celkom 10 kusov pneumatík. Na miesto bola privolaná hliadka polície, tá však páchateľa zatiaľ nenašla. Príčinou bol pravdepodobne vandalizmus. Osobnému vlaku vzniklo následkom tejto mimoriadnosti 7 minútové meškanie.

ŽSR opakovane a každý týždeň zaznamenajú prípady vandalizmu, keď sa nájdu uložené rôzne predmety v koľajisku. V nedávnej minulosti boli evidované naukladané na koľaj okrem pneumatík a odpadu aj také predmety ako bicykel, drevená guľatina či betónový plát.

Zrážka vlaku a akéhokoľvek predmetu uloženého v koľajisku môže byť veľmi nebezpečná. Pri takejto zrážke dochádza k poškodeniu rôznych častí vlakovej súpravy, vlak sa môže po zrážke s predmetmi aj vykoľajiť a ohroziť tak život a zdravie cestujúcich, prípadne narušiť či ohroziť jazdu vlakov po susednej koľaji. V prípade, že by došlo k vykoľajeniu nákladného vlaku, môže navyše dôjsť k rozsiahlemu znečisteniu životného prostredia, kontaminácii zdrojov pitnej vody, požiarom a zamoreniu ovzdušia.

„Vandali si často neuvedomujú, že svojim správaním ohrozujú železničnú dopravu, svoje aj cudzie životy. ŽSR zároveň neustále apelujú na rodičov, aby svoje deti vystríhali pred situáciami, kedy môže byť ohrozený ich život. Prosíme rodičov, aby svoje deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry. Aby rodičia dôsledne deťom vysvetlili, čo môžu tieto riskantné hry znamenať, ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť sa až tragicky,“ informujú ŽSR.

ŽSR vyzývajú verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici a aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a tak pomohla eliminovať trestnú činnosť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu