Žilinská župa pohorela vo fingovanom telefonáte Transparency, študentovi v angličtine nerozumeli


Foto:  Žilinská župa pohorela vo fingovanom telefonáte Transparency, študentovi v angličtine nerozumeli Foto: ilustračné

V rámci nedávno zverejneného prieskumu transparentnosti žúp, ktorý realizovala nezisková organizácia Transparency International Slovensko, testoval spolupracovník organizácie schopnosti krajov na Slovensku zodpovedať na jednoduché otázky cudzincov. V prípade Transparency sa jednalo o fingovaného študenta zo Slovinska, ktorý zisťoval pre potreby diplomovej práce základné kompetencie regiónov v jednotlivých krajinách strednej Európy. Žilinská župa, podobne ako ďalšie štyri, v teste pohoreli a študent sa nedozvedel nič.

Podľa údajov zverejnených na blogu organizácie nedostal v našom kraji študent odpoveď v angličtine, mal byť odkázaný na textovú komunikáciu prostredníctvom e-mailu. Žiaľ, jeho e-mail zostal bez odpovede. Žilinská župa pritom patrí k turisticky atraktívnym destináciam aj pre zahraničných turistov, jej webové sídlo je okrem slovenčiny možné prepnúť aj do ôsmich iných jazykov - vrátane angličtiny. Na anglickej mutácii stránky sa v sekcii kontakty nachádzajú aj telefónne čísla pre informácie.

Jedinou útechou tak zostáva, že náš kraj patrí do spoločnosti ďalších, v ktorých sa predstieraný študent svojich informácií nedomohol. Jedinú príkladnú komunikáciu zvládol Bratislavský samosprávny kraj, kde s protagonistom komunikovali v angličtine a následne mu poskytli cez e-mail dodatočné informácie. Svoje odpovede získal spolupracovník Transparency ešte na východnom Slovensku - po anglicky s ním komunikovali v Košickom aj Prešovskom kraji.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: transparency.blog.sme.sk