Diviaky pravidelne prechádzajú nadránom cez Závodie, riešenie situácie je problematické


Foto: Diviaky pravidelne prechádzajú nadránom cez Závodie, riešenie situácie je problematické

Čitateľa nás upozornila na situáciu, ktorá nastáva pravidelne počas skorých rán v mestksej časti Žilina - Závodie. V blízkej vzdialenosti obydlí prechádza časťou rodinka diviakov, presnejšie samice s mladými. „Každé ráno a večer sa po ulici Orlík, V.Ottmayera, M. Benku, Nemcovej, Lesnej a hlavne na Hôreckej ceste, teda na zastávke Hôrecká v smere do mesta, premáva rodinka šiestich diviakov. Pravdepodobne prechádzajú z tzv. Bane a cez skratku na sídlisko Hájik. Kedy to kompetentní začnú riešiť?“ pýta sa čitateľka, ktorá nás na problém upozornila.

Zazrieť diviaky v tejto lokalite už takmer nie je nič neobvyklé, situácia sa pravidelne opakuje. Divá zver dokáže vystrašiť cestujúcich, ktorí ráno čakajú na svoj spoj. „Je to samica s piatimi mladými, to sa bude čakať, kým niekoho nenapadnú? Človek o piatej ráno, keď čaká na MHD, sa môže od strachu zblázniť, keď sa premávajú po ceste a po našej ulici,“ dodala čitateľka.

V prípade zhliadnutia diviakov kontaktujte poľovníkov, mesto pripravuje brigádiu na čistenie krovín

Na hroziace nebezpečenstvo sme upozornili aj mesto a poľovníkov, podľa vyjadrení z Radnice však mesto Žilina nemôže v situácii konať. Mesto nemá kompetencie na to, aby zjednalo nápravu s diviakmi, pretože toto je v rukách Slovenského poľovníckeho zväzu a Poľovníckeho združenia HUBERTUS. V tejto veci neustále tlačíme na vlastníkov pozemkov, aby ich udržiavali, čím sa predchádza zdržiavaniu diviakov v krovinách a vo vysokej tráve. Zároveň upozorňujeme občanov, aby nekŕmili divú zver a vyhýbali sa jej,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Výskyt diviakov v blízkosti rodinných domov a na uliciach by mohlo znížiť prečistenie krovín pod Hájikom, aj preto sa pripravuje 21. októbra verejná brigáda za týmto účelom. „Mesto organizuje s partnermi dňa 21. októbra 2017 verejnú brigádu, aby sme preriedili kroviny pod Hájikom a rovnako tlačíme na poľovníkov, aby zjednali nápravu. Prosíme občanov, aby v prípade výskytu diviakov v intraviláne mesta kontaktovali členov Poľovníckeho združenia HUBERTUS,“ uzavrel Čorba.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu