Študenti Žilinskej univerzity pomáhali v Poloninách čistiť vodné toky a turistické chodníky


Foto: Študenti Žilinskej univerzity pomáhali v Poloninách čistiť vodné toky a turistické chodníky Foto: sopsr.sk

Počas uplynulého týždňa sa zapojilo pätnásť dobrovoľníkov z Výskumného ústavu vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity do aktivít súvisiacich s ochranou a čistotou prírodného prostredia. „Okrem spoznávania územia priamo v teréne a odborných prednášok o súčasnom stave ochrany prírody na Slovensku, vyčistili dva vodné toky, turistický chodník na Rabiu skalu a pomohli tamojšej Správe Národného parku Poloniny aj v ďalších činnostiach,“ chvália činnosť dobrovoľníkov štátni ochranári na svojom webe.

Študenti univerzity postupne vyčistili vodný tok v intraviláne obci Nová Sedlica, počas aktivity vyzbierali 15 prívesných vozíkov odpadu. Ten následne roztriedili a vyviezli. Čistenia sa dočkali aj potok v Zboji a turistický chodník v katastrálnom území obce Zboj smerom na Riabiu skalu.

„Vyhrabličkovali ho a urobili schodíky. Pomohli nám pri roznášaní dubových stĺpov, ktoré slúžia na označovanie chránených území. Vymenili sme aj tabuľky na označenie národných prírodných rezervácií Pľaša a Riaba skala,“ spresnil riaditeľ Správy Národného parku Poloniny (ŠOP SR) Mário Perinaj.

Predstavitelia národného parku si spoluprácu pochvaľujú, aktivity spoločne s Výskumným ústavom vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity prinášajú viacero pozitív pre obe strany. „Študenti uvidia a spoznajú to, čo sa nedozvedia v školských laviciach. Ich pôsobenie je aj výchovným aspektom pre miestne obyvateľstvo, ktoré si uvedomí, že odpad v potoku nepochádza od nikoho iného, len od nich,“ dodal Perinaj.

Poďakovanie vyslovili ochranári starostovi Novej Sedlice Vasiľovi Diničovi za ústretovosť pri spolupráci so študentmi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Štátna ochrana prírody SR