Žilinský samosprávny kraj udelí mimoriadne ocenenie zosnulému Jozefovi Nodžákovi alias Majstrovi N


Foto: Žilinský samosprávny kraj udelí mimoriadne ocenenie zosnulému Jozefovi Nodžákovi alias Majstrovi N Foto: ilustračné

Na uplynulom 26. zasadnutí Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja schválili poslanci ocenenie trojice navrhnutých rodákov najvyšším ocenením - Cenou Žilinského samosprávneho kraja. Za svoju celoživotnú prácu si tak cenu odnesú pedagóg Jozef Beňuška, horolezec a fotograf Slavomír Chmela a muzikant František Mucha.

Na návrh župného poslanca Patrika Gromu ocení kraj osobitnou cenou aj nedávno zosnulého herca Jozefa Nodžáka, rodáka z Trstenej, ktorého niekoľko generácií pozná pod pseudonymom Majster N. Jozef Nodžák zomrel dňa 28. augusta 2017 vo veku 71 rokov po boji s ťažkou chorobou.


Trojica budúcich držiteľov Ceny Žilinského samosprávneho kraja

Jozef Beňuška
Za mimoriadny prínos v oblasti pedagogiky. Dlhoročný učiteľ fyziky na Gymnáziu V. P. Tótha v Martine a spoluzakladateľ projektu „Centra popularizácie fyziky“. Držiteľ viacerých ocenení, napr. Najlepší európsky učiteľ fyziky za rok 2017. Autor významných didaktických publikácií.

Slavomír Chmela
Za celoživotné výsledky v oblasti horolezectva, jaskyniarstva a amatérskej filmovej tvorby a za ich rozvoj v rámci Žilinského kraja a Slovenska. Držiteľ viacerých významných ocenení. Pri príležitosti jubilea 85 rokov.

František Mucha
Za dlhoročný všestranný prínos v oblasti kultúry a za propagáciu ľudového umenia Jánošíkovho kraja . Muzikant (člen ľudovej hudby Bratov Muchovcov), dlhoročný korepetítor FS Rozsutec v Žiline, maliar, spevák, fotograf. Pri príležitosti jubilea 70 rokov.

„Cenu ŽSK ako najvyššie vyznamenanie udelené samosprávnym krajom môže udeliť Zastupiteľstvo ŽSK osobám, ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju a prezentácii ŽSK, obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi a zaslúžili sa o šírenie dobrého mena ŽSK a Slovenska doma aj v zahraničí,“ spresňuje návrh uznesenia.

Tento rok bolo navrhnutých 15 osobností, spomedzi ktorých vyberala komisia trojicu budúcich ocenených. Držiteľom ocenenia Žilinského samosprávneho kraja je napríklad aj čerstvý trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan. Za návrh na ocenenie troch osobností hlasovalo 45 z 48 prítomných poslancov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu