Pod delovým opevnením na hrade Strečno je blok s trhlinami, poslanci schválili na sanáciu 60-tisíc


Foto: Pod delovým opevnením na hrade Strečno je blok s trhlinami, poslanci schválili na sanáciu 60-tisíc

Pri podrobnom prieskume počas vykonávania prác na sanáciách muriva východnej strany hradu Strečno bol objavený skalný blok s trhlinami, ktorý sa nachádza pod murivom delového opevnenia. Ide o úsek, ktorý nebol vyriešený v rámci aktuálne skončených sanačných prác. Preto je potrebné tento skalný blok zabezpečiť dodatočne, poslanci Žilinského samosprávneho kraja na tento účel vyčlenili ďalších 60-tisíc eur z rozpočtu župy.

„Skalný blok sa nachádza v časti delovej bašty, ktorá nebola riešená pri plnení geologickej úlohy MŽP SR teda pri sanáciách skalného brala pod hradom Strečno. Pre zabezpečenie skalného bloku je nutné vykonať kotvenia s aplikáciou oceľových sít v zmysle geologického posúdenia - zasieťovanie a prikotvenie,“ uvádzal materiál 4. úpravy rozpočtu kraja za tento rok. Za tento návrh hlasovalo 48 z 53 prítomných poslancov.

Poslanci schválili aj predbežnú sumu vo výške 15-tisíc eur na rekonštrukciu strechy nad vstupom do veže. Tá je podľa predloženého materiálu v havarijnom stave, malo by dôjsť k výmene trámov a prekrytia. „Na základe požiadavky správcu a po nahlásení havarijného stavu je nutná výmena poškodených častí striešky nad vstupom do hradnej veže a to výmenou nosných trámov a dreveného šindľového prekrytia. Zároveň je nutné vyspravenie hradných murív v tesnej blízkosti striešky,“ uvádza schválený materiál.

Po štvrtej úprave, ktorú dnes odhlasovali župní poslanci, bude mať rozpočet naplánované príjmy aj výdavky vo vyrovnanej výške - 215 510 607 eur. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu