V týchto dňoch začalo tlakové čistenie vytypovaných výpustov Všiváku


Foto: V týchto dňoch začalo tlakové čistenie vytypovaných výpustov Všiváku Foto: Iveta Martinková

Po tom, ako uprostred leta potvrdila správa o odbere vzoriek a posúdení kvality vody v potoku Všivák jej potenciál, pokračuje poslankyňa Iveta Martinková spolu s dobrovoľníkmi v snahe vrátiť do Všiváku život.

Kedysi v potoku, ktorý preteká výraznou časťou mesta, žili raky či nitenky. Postupnou snahou a prácou by sa mohol stav potoka zlepšiť až na úroveň, kedy by sa tam vybrané živočíchy mohli objaviť opätovne.

Medzi hlavné príčiny znečitenia patrí, žiaľ, ľudský faktor. „Na prameni je vysoko kvalitná pitná voda, ktorá má obrovskú samočistiacu schopnosť, a tak v potoku môžeme aj dnes vidieť krásne kačky aj keď je potok zanedbaný a znečistený ľuďmi,“ uviedla poslankyňa Iveta Martinková, ktorá iniciovala a rieši čistenie známeho žilinského potoka.

V uplynulých dňoch začal SEVAK s čistením vytypovaných výpustov, ktoré významne prispievajú k znečisteniu. „Celá podstata mojej snahy spočíva v  odstraňovaní príčin a následkov znečistenia potoka. Pracujem na tom intenzívne. Pre mňa veľmi dôležitá téma - lebo veď voda je zdroj života a každý prúžok vody ma veľký zmysel a máme si ho vážiť. Očista potoka Všivák je  beh na dlhé trate, ale už sú hmatateľné výsledky. Postupne sa sa posúvame,“ objasnila Martinková.

Po tom, ako poslankyňa urobila pasport výpustov do potoka od Oravskej cesty až po zatrubnenie na Spanyolovej ulici, požiadala primátora Igora Chomu o spoluprácu.


„O potok sa živo zaujímal a podnikol ústretové kroky. Na rokovaní so spoločnosťou SEVAK sme sa dohodli na ďalšom postupe, a to identifikácia znečisťovateľov a postupná eliminácia nelegálnych výpustov. Náš plán sa v týchto dňoch začal realizovať. Sevak pracuje na tlakovom čistení vytypovaných výpustov tak, aby mohli byť následne monitorované kamerovým systémom,“ doplnila poslankyňa Martinková.


Efekt čistenia potoka však ohrozujú občania, ktorí do Všiváku vypúšťajú splaškové vody. Znižovanie kvality vody spôsobuje aj nezodpovedné odhadzovanie odpadkov na brehy potoka či pokosená tráva, ktorá tam často končí.

„Súčasne by som sa rada obrátila na občanov a podnikateľské subjekty v povodí potoka Všivák so žiadosťou, aby sa pripojili na kanalizáciu alebo aby riešili splaškové vody iným zákonným spôsobom. Pretože, ak vypúšťajú splašky do potoka, konajú protizákonne. Tiež by som chcela požiadať občanov či podnikateľov, aby si nerobili z brehov potoka zónu odkladania odpadu či hnojisko z neustáleho odpratávania pokosenej trávy zo svojich pozemkov,“ uzavrela Iveta Martinková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu