Mesto Žilina vyhlásilo architektonickú súťaž na Areál športu Dubeň v Žiline popri Váhu


Foto: Mesto Žilina vyhlásilo architektonickú súťaž na Areál športu Dubeň v Žiline popri Váhu

Mesto Žilina vyhlásilo verejnú anonymnú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov s názvom „Areál športu Dubeň v Žiline“, ktorá nadväzuje na dlhodobé plány vedenia mesta na čele s primátorom Igorom Chomom o vybudovanie Areálu žilinského športu (skrátene AŽIŠ). Pomocou súťaže hľadá mesto návrhy na to, ako by mal areál za desiatky miliónov eur v Budatíne vyzerať.

V prípade realizácie by sa Areál športu Dubeň v Žiline rozkladal na území o rozmeroch dvadsať hektárov. „Riešené územie - lokalita Sihoť má výmeru cca 20,00 ha a nachádza sa v mestskej časti Budatín, v jej východnej časti po hranicu katastrálneho územia mesta, pod kopcom Dubeň so záhradkárskou lokalitou Dubeň na svahu orientovanom k mestu a k lolalite Sihoť od ktorej ju oddeľuje Dolná ulica - cesta II. triedy Budatín - Teplička nad Váhom,“ spresňuje architektonická súťaž.

Cieľom tejto urbanisticko-architektonickej súťaže návrhov je výber spracovateľa urbanistickej štúdie riešeného územia v podrobnosti zóny a projektovej dokumentácie multifunkčnej športovej haly (pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie) bez inžinierskej činnosti, ktorú si Mesto Žilina bude vykonávať v rámci svojho úradu.

Hala pre štyri tisíc návštevníkov kultúrnych podujatí a plaváreň s 50 a 25-metrovými bazénmi


Lehota na predkladanie návrhov uplynie 28. novembra 2017 o 15:00 hod., predpokladaná hodnota zákazky je 291-tisíc 500 eur. Najväčšiu položku tvorí dokumentácia pre územné rozhodnutie a dokumentácia pre stavebné povolenie pre multifunkčnú športovú halu, ktorá by mala byť najväčším objektom celého areálu a podľa pokynov zadávateľa by malo jej hľadisko poňať minimálne 2000 divákov. Pri využití športovej plochy by mala kapacita uspokojiť aspoň 4000 návštevníkov.

„Túto stavbu navrhnúť predovšetkým pre halové športy (basketbal, volejbal, hádzaná, florbal, gymnastika, trampolína, bojové umenia, posilňovňa,......) s regulárnymi rozmermi ihrísk zodpovedajúcimi medzinárodným požiadavkám pre jednotlivé halové športy. Hala a malé telocvične musia zodpovedať potrebám 500 – 600 športovcov denne. Pre potreby jednotlivých halových športov je potrebné riešiť dostatočný počet malých telocviční pre tréning a príp. aj súťaže. Potrebné je uvažovať s rehabilitačným zázemím pre športovcov,“ spresňuje zadávateľ v súťažných podmienkach s tým, že v hale by malo pracovať 25 zamestnancov.

Ďalej mesto požaduje v návrhu zakomponovať krytú plaváreň s parametrami pre medzinárodné preteky, čo by mali zaistiť 50-metrový a 25-metrový bazén, a tiež zázemie pre skoky do vody. Nechýba zimný štadión s rozmermi pre európske klzisko 65 metrov pre hokej a ostatné „ľadové“ športy pre 300 až 350 športovcov denne, atletický štadión s hľadiskom pre 1 000 až 2 000 divákov.

„Tento štadión je potrebné riešiť tak, aby zodpovedal medzinárodným požiadavkám IAAF všetkých atletických disciplín pre medzinárodné preteky, teda ovál,  400 m, skokanský a vrhačské disciplíny, atď. Neuvažovať s futbalovým ihriskom. V zázemí štadióna je potrebné uvažovať so sociálnymi zariadeniami pre športovcov a divákov a s rehabilitačnými zariadeniami pre športovcov,“ uvádzajú podmienky súťaže.

V Areáli športu Dubeň by nemal chýbať ani areál vodáckych športov vo väzbe na súčasný priestor vodákov s prevádzkovou budovou a priestormi pre športovcov spoločnými s lodenicou, velodróm vybavený tak, aby zodpovedal požiadavkám medzinárodnej cyklistickej únie UCI, tenisová hala s 2 ihriskami a ubytovacie zariedenie pre športovcov.

Na ceny a odmeny pre účastníkov súťaže je pripravených 24-tisíc eur, rozdelené by mali byť nasledovne:

1. cena: 10 000 €  
2. cena:  6 000 €
3. cena:  4 000 €

Na základe výsledkov súťaže a kvality predložených súťažných návrhov porota môže výšku udelených cien upraviť, avšak celková suma určená na ceny je neprekročiteľná. Porota môže udeliť odmeny v celkovej výške maximálne do 4 000 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu