Do Žiliny už v piatok zavítajú Prúdy s oživeným programom Zvoňte, zvonky ako pocta Mariánovi Vargovi


Foto: Do Žiliny už v piatok zavítajú Prúdy s oživeným programom Zvoňte, zvonky ako pocta Mariánovi Vargovi

PAVOL HAMMEL A PRÚDY
POCTA MARIÁNOVI VARGOVI
22.09. 2017 DOM ODBOROV ŽILINA

Do Žiliny sa pre veľký úspech vracajú staré Prúdy s oživeným programom Zvoňte, zvonky v hviezdnej zostave - Pavol Hammel, Fero Griglák, Fedor Frešo, Peter Preložník a Igor “Teo” Skovay. Koncert bude veľkou poctou najväčšej legende slovenského bigbítu, Mariánovi Vargovi, ktorý nás toto leto opustil.

Marián Varga hral v Prúdoch na Hammond, bol kapelníkom aj autorom väčšiny piesní. Kapela debutovala albumom Zvoňte, zvonky, ktorý bol zároveň ich posledný štúdiový album z roku 1969. Pre jeho rozmanitosť ho často nazývajú „slovenský Seržant Pepper“. Jedna z najzásadnejších nahrávok slovenskej pop music obsahuje aj prvú nahrávku Prúdov (ešte bez Mariána Vargu), Hammelovu a Filanovu Baladu o smutnom Jánovi či prvý veľký hit slovenského beatu – Vargovu a Masarykovu Čiernu ružu, ocenenú na Prvom československom beatovom festivale v Prahe.

Medzi vrcholné lyrické skladby patrí vari najlepšia pieseň Hammela a Peteraja Jesenné litánie. Zvoňte, zvonky obsahujú aj najkrajšiu modlitbu za lásku, Vargovu a Skukálekovu pieseň S rukami vo vreckách.Tú by im určite závidel aj Paul McCartney, ako pre Sme povedal ich kolega a kamarát Vladimír Godár. Ďalšia skladba Poď so mnou je akýmsi slovenským príspevkom k hnutiu detí kvetov hippies.



Album Zvoňte, zvonky bol krátko po vydaní zakázaný a skončil na dvadsať rokov v trezore. Marián Varga potom založil skupinu Collegium Musicum. K hudobnej spolupráci s Pavlom Hammelom sa však neustále vracal, lebo ako tvrdil, práve Hammel bol najlepším interpretom jeho skladieb a songov.

Ich druhý spoločný album Zelená pošta bol v podstate pokračovaním Prúdov a obsahoval hudobné skvosty ako Smutná ranná električka. Marián Varga o ňom hovoril ako svojej óde na radosť.

Žilinský koncert bude veľkou poctou výnimočnému hudobníkovi Mariánovi Vargovi, ktorého jedinečný hráčsky rukopis sa nedá zameniť s niekým iným. Na koncerte zaznejú piesne z albumu Zvoňte, zvonky ako aj ďalšie piesne Mariána Vargu, ktoré vznikli zo spolupráce s Pavlom Hammelom.

Lístky si môžete zakúpiť na https://www.ticketportal.sk/Event/PAVOL_HAMMEL_A_PRUDY

Miesto: Dom odborov Žilina
Dátum: 22.09.2017 - 19:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu