Knižnicu Žilinskej univerzity doplní Smart lavička s nabíjaním, wi-fi či tepelnou reguláciou sedenia


Foto: Knižnicu Žilinskej univerzity doplní Smart lavička s nabíjaním, wi-fi či tepelnou reguláciou sedenia Foto: Univerzitná knižnica Žilinskej univerzity v Žiline

V rokoch 2016 a 2017 prechádzala Univerzitná knižnica Žilinskej univerzity v Žiline rozsiahlou rekonštrukciou, ktorej cieľom bolo znížiť energetickú náročnosť budovy. Obnova zahŕňa zateplenie a nový plášť, výmenu vykurovacích telies, okien, svietidiel, opravu strechy či iné práce. Jedným z prioritných cieľov Univerzitnej knižnice je i spájať „staré a nové“ a v duchu tohto motta osadí aj Smart lavičku, prvú svojho druhu v Žilinskom kraji.

Túto technologickú vychytávku, ktorá pochádza zo startupového prostredia, majú možnosť využívať Bratislavčania na Primaciálnom námestí a na Kramároch od februára tohto roka, lavičky sa postupne objavili aj v Košiciach a Banskej Bystrici. Inteligentná lavička umožní nabíjanie mobilných zariadení káblom aj bezdrôtovo, okrem toho ponúka internetové pripojenie vhodné na surfovanie či sťahovanie aktualizácií.



Tvorcovia nezabudli ani na trend zelenej energie, preto lavička využíva ekologické solárne panely. Tie dokážu vyprodukovať asi 100W elektrickej energie za hodinu. Medzi ďalšie technologické vychytávky patria: tepelne regulované sedenie, osvetlenie blízkeho okolia lavičky a zber dát, vrátane atmosférických podmienok, pomocou vstavaných senzorov. Okrem lavičky predstaví knižnica aj novú knižnú búdku, tento koncept výmeny a požičiavania kníh poznajú Žilinčania napríklad z lesoparku Chrasť či Vodného diela Žilina.

Okrem rekonštrukčných prác sa knižnica snaží prispôsobovať poskytovanie služieb podľa potrieb a požiadaviek čitateľov. Na základe toho vzniklo niekoľko nových oddychových priestorov a inovácií. V tomto duchu Univerzitná knižnica pokračuje naďalej a rozhodla sa priestorovo podporiť relaxačné zóny i v exteriéri. Novú Čitáreň pod stromom doplní nová Hi-tech technológia, ktorá bude predstavená dňa 25.09.2017 o 13:30.

Okrem slávnostného predstavenia lavičky a knižnej búdky sa bude konať aj ich spoločný krst. Univerzitná knižnica bude prvou inštitúciou, ktorá nainštaluje inteligentnú lavičku v žilinskom regióne.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Univerzitná knižnica Žilinskej univerzity v Žiline