Laminárne boxy zlepšia prácu zdravotných sestier na onkológii, darovala ich spoločnosť ELMAX Žilina


Foto: Laminárne boxy zlepšia prácu zdravotných sestier na onkológii, darovala ich spoločnosť ELMAX Žilina Foto: FNsP Žilina

Bezpečnosť zdravotných sestier pri práci s cytostatikami na oddelení klinickej a radiačnej onkológie žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou zlepšia dva nové laminárne boxy.

„Momentálne disponujeme tromi laminárnymi boxmi. Umožňujú nám za aseptických podmienok pripravovať lieky pacientom. Chránia personál pred vdychovaním splodín, ktoré sú uvoľnené. Denne sa na oddelení nariedi 60 chemoterapií, čo je pomerne vysoké číslo,“ povedala primárka oddelenia Dagmar Sudeková.



Zariadenie zabezpečuje ochranu personálu pri manipulácii s toxickými liekmi a zabraňuje kontaminovaniu materiálu. Je vybavené dvomi ventilátormi s tým, že chráni spracovávaný produkt a aj samotnú osobu. „Box poskytuje pracovníkovi maximálnu ochranu. Chráni ho fyzicky napr. tak, že liek nevystrekne pracovníkovi do očí a nenadýcha sa látky, ktorá sa riedi, nakoľko všetko je to odsávané do boxu,“ uviedla vedúca sestra oddelenia Jana Ďurajková.

Jedno zariadenie v hodnote viac ako štyritisíc eur kúpila oddeleniu nemocnica a druhé  získali darom. „Sme radi, že môžeme pomôcť, nie je to prvýkrát, kedy sme pomohli a veríme, že naša pomoc prispeje k vyliečeniu pacientov a ich skorému návratu domov,“ doplnil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti ELMAX ŽILINA Jozef Štalmach.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina