Na Jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov pribudol ďalší inkubátor od Rotary clubu


Foto: Na Jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov pribudol ďalší inkubátor od Rotary clubu Foto: FNsP Žilina

Novorodeneckému oddeleniu fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline pribudol ďalší inkubátor pre nedonosených novorodencov, ale aj pre kriticky chorých novorodencov bez ohľadu na hmotnosť. Predčasne narodeným deťom zabezpečí optimálnu teplotu a vlhkosť.

„Novorodenci, ktorí si nedokážu udržať sami svoju teplotu, sú umiestnení do inkubátora, aby sme zabránili podchladeniu a následne zhoršeniu ich doterajších ťažkostí. Väčšinou ho využívame pre predčasne narodené deti, ktoré sú najviac ohrozené a nedokážu si udržať svoju teplotu,“ vysvetlila primárka novorodeneckého oddelenia nemocnice Katarína Jackuliaková.

Novorodenecké oddelenie má v súčasnosti sedem inkubátorov na jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov. Tento posledný zabezpečuje tepelný komfort aj vďaka pomoci Rotary clubu Žilina international. „V klube sa snažíme podporovať projekty predovšetkým v žilinskom kraji. Nakoľko sme mali informáciu, že novorodenecké oddelenie potrebuje prístroj na záchranu života predčasne narodených detí, pomohli sme. Pomôcť práve tomuto oddeleniu ma viedla aj moja osobná skúsenosť, kedy si človek uvedomí, aké je to dôležité,“ povedal člen Rotary a riaditeľ MD-Bavaria Žilina Milan Detko.



Na novorodeneckom oddelení sa do 10. septembra 2017 narodilo 1056 detí, z toho 14 dvojičiek. Do inkubátora umiestnia ročne na jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov takmer 100 bábätiek, pretože nedonosené dieťa, ktorého hmotnosť je menej ako dva kilogramy, musí byť umiestnené v inkubátore. Najnižšiu hmotnosť malo 620 gramové bábätko, z ktorého je dnes už slečna.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina