Poctivé syrové torty z Hričovského podhradia zažívajú boom, vhodné sú pre každú príležitosť 15 fotiek v albume
Foto: Syrové torty
12 september 2017 - 12:50

Poctivé syrové torty z Hričovského podhradia zažívajú boom, vhodné sú pre každú príležitosť

O tom, že torta nemusí byť len sladká, sa presvedčili už tisíce obdarovaných, ktorým ich najbližší dopriali syrovú tortu. Kreatívne a originálne darčeky vznikajú poctivou ručnou prácou v Hričovskom Podhradí, pričom na ich výrobu sa používajú len tie najkvalitnejšie suroviny. Vďaka tomu syrové torty nielen skvele vyzerajú, ale aj chutia, a sú tak vhodným darčekom pre všetky typy príležitostí - od narodenín cez svadby až po rodinné oslavy.

V Žilinskom kraji zažívajú syrové torty boom, vo výrobni v Hričovskom Podhradí pochádza kravské mlieko z nedaľekého Poľnohospodárskeho družstva Kotešová, okrem toho chová spoločnosť Syrové torty,s.r.o.  200 oviec a 30 kusov hovädzieho dobytka. Práve čerstvo nadojené mlieko štartuje proces výroby, na ktorého konci je slaná pochúťka podľa vašich predstáv. A to aj vizuálne - syrové torty je totiž možné vyrobiť na želanie.

„Celý proces vzniku syrovej torty začína samozrejme nadojením mlieka. Čerstvé mlieko sa pripravuje na syrenie. Nasleduje syrenie mlieka a spracovanie syreniny, z ktorej formujeme hrudku. Je potrebné dodržiavať presný technologický postup na to, aby sme dostali to pravé syrové. Na to, aby vznikli rôzne pekné tvary sú potrebné rôzne formy na syr,“ popisuje Marián Chamaj zo spoločnosti Syrové torty.

Torty už do 48 hodín do objednávky, v ponuke nájdete aj domáce mliečne a mäsové výrobky


Syrové torty z kravského mlieka môžete mať už do 48 hodín od objednávky - po odliatí syrov nasleduje ručná práca a precízne skladanie syrových dielov do výsledného diela. Takýmto spôsobom vzniklo už niekoľko tisíc slaných pochúťok.

„Šikovné ruky našich zamestnankýň vyrobili už tisíce tort, no každá jedna torta je stále vyrábaná s radosťou a chuťou potešiť obdarovaného malým umeleckým dielom. Keď je torta dokončená, tak už len šup na váhu, pekne zabaliť a počkať v chladničke,“ dodáva Marián Chamaj.



K tortám si môžete počas návštevy výrobne v Hričovskom Podhradí dopriať aj tradičné slovenské nite z pasterizovaného aj nepasterizovaného mlieka, oštiepky, uzlíky. Z ovčieho mlieka nájdete v ponuke čerstvý ovčí hrudkový syr, bryndzu alebo žinčicu. Z mliečných výrobkov je k dispozícii gazdovské maslo, jogurty, jogurtové dezerty a nápoje, parenice, tvaroh a zákvas.

Na domácom stole nebudú po návšteve chýbať ani poctivé mäsové výrobky - klobásy, slanina, tlačenka, oškvarky, pomazánky. Spoločnosť Syrové torty, s.r.o. zamestnáva 14 žien a 2 mužov, čím podporuje rozvoj salašníctva, ktoré má na severnom Slovensku silnú tradíciu. A na ňu odkazuje aj výrobňa v Hričovskom Podhradí.


„Nadviazali sme na tradície našich predkov, ktorí sa venovali výrobe tradičných výrobkov z mlieka. A tak pokračujeme v tradícii, staviame na ich vedomostiach a skúsenostiach tradičnej výroby bez pasterizácie. Je to výroba bez narušenia pôvodných fyzikálnych, chemických a biologických vlastností mlieka, ktoré zachovávajú pravú chuť mlieka a výrobkov z neho,“ uzatvára Marián Chamaj.

Produkty si môžete aj vopred objednať, aby ste mali istotu, že keď na salaš prídete, dostanete všetko v požadovanom množstve. Bližšie informácie aj galériu realizovaných syrových toriet nájdete na www.syrove-torty.sk

  15 fotiek v albume



Čítajte ďalej

Reklama