Cyklistu poštípal v Malej Fatre hmyz do tváre, leteckí záchranári pomáhali aj 68-ročnému turistovi


Foto: Cyklistu poštípal v Malej Fatre hmyz do tváre, leteckí záchranári pomáhali aj 68-ročnému turistovi Foto: ilustračné

Rušný deň zažili včera 9. septembra 2017 leteckí záchranári zo Žiliny, ktorí boli privolaní hneď k dvom prípadom.Leteckí záchranári zo Žiliny boli včera popoludní privolaní na pomoc cyklistovi, ktorého počas cykloturistiky v oblasti Sedla pod Úplazom (Malá Fatra) poštípal hmyz do tváre. 52-ročný muž začal náhle kolabovať až u neho došlo k zástave dýchania. Prítomní svedkovia začali okamžite muža oživovať. Po prílete záchranárskeho vrtuľníka bol lekár leteckých záchranárov do terénu spustený pomocou lanovej techniky,“ uvádzajú záchranári na svojom webe.

Cyklistu následne záchranári previezli do Martina, kde sa zotavuje. „Pacient bol už pri vedomí, lekár mu poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a po evakuácií z terénu bol v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine,“ dodali k prípadu záchranári.

Muž sa pošmykol na turistickom chodníku, padal približne 100 metrov


Už krátko po návrate na základňu musel vrtuľník zasahovať opätovne, tentokrát spadol muž na turistickom chodníku v sedle Vrátna. Pri príchode bol našťastie 68-ročný zranený turista pri vedomí, a tak ho záchranári previezli do žilinskej nemocnice.

„V horskom sedle Vrátna sa na turistickom chodníku pošmykol 68-ročný turista a padal dole približne 100 metrov. Leteckí záchranári pre rýchle dosiahnutie pacienta použili opäť techniku palubného navijaka. Zranený turista bol pri vedomí, utrpel tržné rany na hlave, poranenie hornej a dolnej končatiny. Po ošetrení a zafixovaní zranení bol vrtuľníkom prevezený na ďalšie vyšetrenie do Fakultnej nemocnice v Žiline,“ dodali leteckí záchranári k druhej akcii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: lzs.ate.sk