Redakčný test: Opel Crossland X - Nový začiatok


Foto: Redakčný test: Opel Crossland X - Nový začiatok
Galéria: 50 fotiek

Krátko po skúsenosti s novou vlajkovou loďou značky Opel, modelom Insignia, sme si vyskúšali inú horúcu novinku s bleskom v znaku. Na mysli máme úplne nového člena rodiny Opel X, konkrétne Opel Crossland X, ktorý sme mali možnosť otestovať medzi prvými na domácej pôde. Vyššia svetlá výška, oplášťovaná karoséria, či lepší výhľad na dianie v cestnej premávke. Aj toto všetko sú atribúty, prečo sa SUV, resp. crossovery, tešia stále väčšej popularite. Na daný trend reaguje práve novým modelom Crossland aj automobilka z Rüsselsheimu.

V tomto prípade rovnako platí, že práve tento model je v praxi aj prvým automobilom, na ktorého vývoji sa okrem značky Opel podieľal aj jeho nový vlastník, teda koncern PSA. Nový Opel Crossland X s modernou benzínovou motorizáciou 1,2 Turbo (110 koní), v kombinácii s 5-st. manuálnou prevodovkou a v druhej najvyššej výbave Innovation, nám na test zapožičala spoločnosť Autotip spol. s r. o., autorizovaný predajca vozidiel Opel v našom regióne.

Galéria: 50 fotiek

V súčasných automobilových trendoch platí, že vozidlá v kategórii MPV strácajú a naopak záujem o crossovery či SUV rastie. Aj preto vznikol Opel Crossland X. Ide o úplne nový model, ktorý postupne v ponuke nahradí dosluhujúci model Meriva. Okrem aktuálnej novinky má nemecká automobilka v rovnakej triede ešte jedného zástupcu. Je ním o niečo málo väčší model Opel Mokka X. Oba modely by si podľa samotného výrobcu vzájomne nemali konkurovať. Mokka X totiž na rozdiel od modelu Crossland X môže disponovať i pohonom všetkých kolies. Crossland X s poháňanou prednou nápravou naopak vyniká variabilitou interiéru s odkazom na už spomínaný model Meriva. 

V úvode sme spomenuli, že na vývoji nového modelu sa podieľal aj koncern PSA. Novinka si od Francúzov požičala platformu a spolu s ňou i motorizácie. Po stránke dizajnu, resp. technológií na palube ide však aj naďalej o plnohodnotný Opel s povestnou nemeckou precíznosťou. V praxi tak aj model Crossland X ponúka špičkový asistenčný systém Opel OnStar. Siahnuť môžete taktiež i po ortopedických sedačkách s certifikátom AGR, čo sú typické prvky výbavy práve pre vozidlá Opel. Na našom trhu sa nový model ponúka v štyroch samostatných výbavových stupňoch. Postačujúca je taktiež paleta motorov. Aj tu sa nemecký výrobca držal svojej tradície. Okrem štandardných verzii v cenníku nachádza tiež verzie s fabrickou prestavbou na spaľovanie LPG. Zážihový základ predstavuje atmosféricky 3-valec 1,2 o výkone 81 koní. Identická motorizácia je dostupná aj vo verzii prispôsobenej na pohon LPG. Obe alternatívy sa kombinujú s 5-st. manuálnou prevodovkou.

Galéria: 50 fotiek

Výkonnejšiu benzínovú voľbu predstavuje následne nami testovaná motorizácia s prepĺňaným 3-valcom, 1,2 Turbo o výkone 110 koní. Danú verziu je možné okrem 5-st. manuálnej prevodovky kombinovať naviac aj so 6-st. automatom. Identická motorizácia, 1,2 Turbo je následne odladená aj na výkon 130 koní. Tá v kombinácii so 6-st. manuálnou prevodovkou predstavuje zároveň výkonovú špičku celého modelového radu. Pre priaznivcov nafty zaradil Opel do ponuky úsporné turbodiesle. Verzia 1,6 CDTI s výkonom 99 koní je okrem základného prevedenia v ponuke aj v úspornejšej verzii 1,6 CDTI ecoTEC s identickým výkonom. Obe motorizácie sa kombinujú výhradne so 5-st. manuálom. Naftový vrchol predstavuje nakoniec verzia 1,6 CDTI, odladená na výkon 120 koní, ktorá sa kombinuje výhradne so 6-st. manuálnou prevodovkou.

Čo v praxi dokáže ponúknuť nový model Opel Crossland X?

Vzhľad a rozmery – Dizajn, ktorý dokáže upútať 

Ako všetci veľmi dobre vieme, dizajn je v dnešnej dobe jeden z hlavných atribútov, ktorý predáva automobily. V prípade nového modelu Opel Crossland X nejde v žiadnom prípade o žiadnu „dizajnovú nudu“. Dizajnéri sa naopak celkom umne pohrali s mnohými detailmi. Takže celkový výsledok možno smelo označiť za pútavý originál. Robustná predná časť je jasným znakom príslušnosti k vozidlám s vyššou svetlou výškou.


Typický prvok z dielne Opel predstavujú následne predné svetlomety s tradičným podpisom denného LED svietenia v tvare krídel. Pri pohľade z profilu vyniká výrazný prelis na oboch pároch dverí, ktorý karosériu opticky zoštíhľuje. Vyslovene zaujímavým prvkom je zadný c-stĺpik, ktorý pripomína imidžový model Opel Adam. Vďaka tomuto detailu, ako aj kontrastnému lakovaniu strechy testovaného vozidla, vyniká tzv. silueta plávajúcej strechy. V zadnej časti upútajú pozornosť koncové svetlá. Tie efektne a precízne licujú s oknom na piatych dverách. Efekt crossoveru nakoniec znásobuje už neodmysliteľné ochranné oplastovanie po celom obvode vozidla.

Ako sme už naznačili vyššie, nový Crossland je rozmerovo veľmi blízko pri modeli Opel Mokka X. Pre zaujímavosť v nasledovnom prehľade prinášame priame porovnanie vonkajších rozmerov oboch modelov. Nový Opel Crossland X meria 4212 mm (-63 mm v porovnaní s Mokka X), šírka vozidla dosahuje 1765 mm (-16 mm), výška atakuje 1605 mm (-53 mm) a rázvor náprav má dokonca veľkorysejšiu hodnotu 2604 mm (+49 mm). Batožinový priestor nového modelu pojme v základnom usporiadaní 410 – 520 litrov. Táto hodnota sa líši v závislosti od polohy sedadiel v prípade verzie so zadnými posuvnými a polohovateľnými sedadlami. Nami testovaná verzia touto vychytávkou nedisponovala. Avšak platí, že už základný objem kufra je o 54 litrov väčší ako dokáže ponúknuť Mokka s pohonom 4x4. Nadpriemerná je v tomto prípade vzhľadom na príslušnosť k segmentu predovšetkým dĺžka ložnej plochy.

Galéria: 50 fotiek

Crossland X boduje i ďalšími praktickými riešeniami. Veľmi užitočná dokáže byť napr. polohovateľná podlaha. Tá dovoľuje vytvoriť optimálne rovnú podlahu pri sklopených sedadlách v druhom rade. Maximálna prepravná kapacita následne dosahuje 1255 litrov. Pod podlahu sa v prípade želanie zákazníka stále zmestí aspoň dojazdová rezervná pneumatika. Posledný parameter, ktorý stojí pri tomto type vozidla za zmienku, je údaj o svetlej výške. Nový člen rodiny Opel X v tomto smere veľmi neoslňuje, nakoľko minimálna svetlosť podvozka sa pohybuje len na úrovni 124 mm. 

Interiér a výbava - Príjemne praktický 

Aj po presunutí do kabíny musíme konštatovať, že až na pár malých detailov je Crossland X stále plnohodnotný Opel, s interiérovými prvkami typickými pre túto značku. Línie palubnej dosky sú inšpirované aktuálnou generáciou modelu Astra. Chválu si tradične zaslúži prehľadný prístrojovým panel s analógovými budíkmi a dobre čitateľným displejom palubného počítača. Centrálna časť palubnej dosky spolu so 7 palcovým displejom infotaimentu IntelliLink je orientovaná smerom na vodiča. Z vtipných, či originálnych riešení opomeňme napr. zaujímavo tvarovaná rukoväť mechanickej parkovacej brzdy. Pri novom modeli Crossland X rozhodne prekvapuje vnútorný priestor.

Z novinky doslova srší pocit, že bola navrhnutá spôsobom zvnútra smerom von. Aj napriek príslušnosti k triede malých crossoverov,  nový Crossland X ponúka pocit vzdušnosti predovšetkým v prednej časti kabíny. Na nedostatok miesta sa priemerne urastený pasažieri nebudú rozhodne sťažovať ani v druhom rade. Tu sa stáva limitujúcou až vnútorná šírka a to predovšetkým pri cestovaní v trojici. Po svojom duchovnom predchodcovi zdedil Crossland X takisto niekoľko prvkov typických pre vozidlá MPV. Spokojní sme boli predovšetkým s dostatočným množstvom dobre navrhnutých odkladacích priečinkov. Vďaka nim možno novinku zaradiť medzi praktickejšie orientované crossovery. Tradičnou výhodou tohto typu vozidla je vyšší posed spojený s pohodlnejším nastupovaním.


Dobrý výhľad z kabíny na naše prekvapenie zasadne neobmedzujú ani vcelku masívne a-stĺpiky karosérie. V tomto smere nás prekvapila absencia parkovacích senzorov, resp. cúvacej kamery. Ani jeden zo spomínaných prvkov nebol štandardnou súčasťou nami testovaného vozidla v druhej najvyššej výbave Innovation. V prípade, že sa bez spomínaných prvkov neviete zaobísť, je potrebné siahnuť po opcii, resp. zvýhodnenej sade výbavy. Avšak nami testovaný Opel Crossland X v druhej najvyššej výbave Innovation ponúkol prvky ako: automatické svetlomety, dažďový senzor, automatickú dvojzónovú klimatizáciu, ambientné osvetlenie interiéru či komfortné príplatkové prvky ako je vyhrievanie predných sedadiel a volantu. Samozrejmosťou je tiež systém Opel OnStar a spomínané multimediálne rozhranie IntelliLink.  

Jazda - Prvoradý je komfort a pohoda

Na nový Opel Crossland X sme boli veľmi zvedaví i po stránke jazdných vlastností. Môžeme konštatovať, že pod prednou kapotou pracoval typický výdobytok downsizingu, konkrétne moderný prepĺňaný zážihový 3-valec s objemom 1,2 litra. Hneď na úvod potešilo precízne odizolovanie priestoru pre posádku, ako aj samotná kultúra chodu pohonnej jednotky s nepárnym počtom valcov. Ten, kto má prípadne voči tejto konfigurácii predsudky, bude po osobnej skúsenosti s novým modelom Crossland X pravdepodobne príjemne prekvapený.


Galéria: 50 fotiek

Agregát sa vďaka prepĺňaniu vyznačuje lineárnym nástupom výkonu i krútiaceho momentu. Vo vyšších otáčkach má pohonná jednotka dokonca až športový zvukový prejav. Veľmi nás prekvapilo i súžitie danej motorizácie s 5-st. manuálnou prevodovkou. Dráhy prevodovky sú o niečo dlhšie ako sme boli pri vozidlách Opel zvyknutí. Výhodou je, že vďaka dlhším posledným prevodovým stupňom si prevodovka v praxi bez problémov vystačí aj bez šiesteho prevodu. Otáčky motora držia prekvapivo nízko aj pri diaľničnom tempe. Krátke prvé prevody naopak dodávajú vozidlu pri akcelerácii pocitovo solídnu dynamiku. Celkový výkon 110 koni je pre rodinne zameraný crossover tak akurát.

Nový Crossland X sa z nášho pohľadu hodí predovšetkým na pohodovú a komfortnú jazdu. Tomu zodpovedá aj celkovo mäkšie naladenie podvozku. Vďaka mierne vyššej svetlej výške dokáže novinka okrem bežných ciest bez problémov zdolávať aj poľné cesty, resp. nástrahy ľahkého terénu.

A náš celkový dojem ? 

Nový Opel Crossland X je ďalším veľmi zaujímavým počinom pri aktuálnej modelovej ofenzíve značky Opel. Novinka v sebe kombinuje dva svety. Okrem módneho crossoveru so zaujímavým dizajnom, ponúka v jednom balení aj mnohé praktické prvky inšpirované svojím duchovným predchodcom, teda modelom Meriva. V Žiline si nový model Opel Crossland X môžete prísť pozrieť, či vyskúšať a otestovať k autorizovanému predajcovi vozidiel Opel v našom regióne, spoločnosti Autotip spol. s r. o., ., na Ulici Vysokoškolákov, kde na vás čakajú i ďalšie modely značky Opel.

Testovací diár Opel Crossland X

ModelOpel Crossland X 1,2 Turbo ecoTEC Innovation
Palivobenzín
Pohonpredný
Počet valcov3
Výkon kw / hp81/110
Krútiaci moment Nm
205
Maximálna rýchlosť km/h
188
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h
10,6 s
Prevodovka
manuálna
Počet stupňov
5
Kombinovaná spotreba podľa výrobcu
4,8 l / 100 km
Spotreba podľa palubného počítača počas testu
5,4 l / 100 km
Pneumatiky
Bridgestone Turanza T001

Výbava - Cena

Opel Crossland X 1,2 Turbo ecoTEC Innovation (testovaný model, akčná cena) - od 16 090 €    
Opel Crossland X 1,2 Selection (akčná cena) - od 12 340 €

 

   Konfigurátor Opel Crossland X

  Rezervujte si testovaciu jazdu


+ + +

  • Originálny vzhľad
  • koncepcia interiéru
  • Úžitkové vlastnosti

- - -

  • Parkovacia kamera / senzory dostupné len v najvyššej výbave resp. opcii
  • Offroad vlastnosti

Alternatívy z vlastnej stajne

Opel Mokka X - od 14 390 €

Model Opel Mokka X je len o niečo málo väčší ako Crossland X. Tento model síce neponúka až tak variabilný interiér, ale výhodou je naopak možná konfigurácia aj pohonom všetkých kolies. 


Opel Meriva - od 10 990 €

Testovaný Crossland X v ponuke značky postupne nahradí model Opel Meriva. Momentálne si je však možne objednať ešte stále aj model Meriva. Malé MPV aj napriek svojmu veku dokáže potešiť vnútorným priestorom či originálnymi protichodne sa otvárajúcimi dverami.


Opel Astra od - 12 490 €

Opel Astra vo verzii hatchback predstavuje zaujímavú alternatívu pre tých, ktorí majú radi „klasiku“ a nepotrpia si ani na vozidla MPV, resp. SUV. Pre úplnosť dodajme, že model Astra môže byť priam nabitý inovatívnymi technológiami, vďaka ktorým získal ocenenie Auto roka 2016.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik