Počas víkendu zachránili policajti dvakrát ľudský život, zasahovali v Čadci a Tvrdošíne


Foto: Počas víkendu zachránili policajti dvakrát ľudský život, zasahovali v Čadci a Tvrdošíne Foto: KR PZ Žilina

Policajti v Žilinskom okrese sa v počas uplynulej soboty vyznamenali hneď dvakrát, kedy sa im podarilo zachrániť životy dvoch mužov. Prvý prípad sa stal v Podbiel, kde rýchla reakcia príslušníkov policajného zboru pomohla zachrániť muža v nedostupnom teréne. Druhýkrát ich kolegovia zabránili mužovi v pravdepodobne pokuse o skok z mosta v Čadci. Popis oboch situácií si môžete prečítať nižšie.

Záchrana života v Podbieli


V noci zo soboty 2. septembra na nedeľu 3. septembra volal oznamovateľ na operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, kde oznámil, že v obci Podbiel, okres Tvrdošín videl z mosta spadnúť nejakú osobu. Okamžite bola na miesto vyslaná policajná hliadka z Obvodného oddelenia Policajného zboru Tvrdošín. Hliadka sa pri príchode na miesto spojila s oznamovateľom, ktorý volal na linku 158 a upresnil miesto, kde mala osoba pravdepodobne spadnúť z mosta. Policajti začali prehľadávať miesto v okolí rieky Orava a zbadali v kroví tenisku. V hustom krovinatom poraste a nedostupnom teréne asi 10 metrov od mosta našli vo vysokej tráve ležať muža, ktorý bol silno podchladený, premočený od hustého dažďa a sťažoval sa na bolesť nohy.

Policajti okamžite kontaktovali lekársku pomoc. Poskytli mu prvú predlekársku pomoc, zakryli ho, lebo sa celý triasol, strácal vedomie a prestával komunikovať. Následne prišla na miesto rýchla zdravotná pomoc, ktorá muža ošetrovala na mieste. Po príchode hasičov bola osoba z ťažko dostupného terénu vynesená na nosidlách do vozidla zdravotníkov. Policajti týmto konaním aj za pomoci všímavého občana naplnili poslanie polície „POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ“ a zachránili život 33 ročnému mužovi (z okresu Tvrdošín).   

Záchrana života v Čadci

V sobotu 2. septembra krátko po 17.00 hodine volal anonym na operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, že chce ukončiť svoj život a je na moste v Čadci. Operačný dôstojník počas telefonátu zistil od oznamovateľa, že sa nachádza na moste nad železničným priecestím. Okamžite bola na miesto vyslaná policajná hliadka z Obvodného oddelenia Policajného zboru Čadca. Hliadka pri príchode k miestu zbadala muža na moste, ktorý preliezol zábradlie a postavil sa na úzku rímsu. Pod ním bolo trolejové vedenie a koľajisko, po ktorom práve prichádzal vlak.

Policajti vyskočili zo služobného motorového auta a po schodišti vybehli na most, kde sa muž držal už iba jednou rukou zábradlia. Policajti sa takticky priblížili k mužovi a rýchlym zásahom ho chytili za ruku a odev a stiahli ho späť cez zábradlie na most, a tak mu zabránili v jeho ďalšom konaní. S mužom komunikovali a následne ho odovzdali zdravotníkom. Policajti svojím profesionálnym a taktickým konaním naplnili poslanie polície „POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ“ a zachránili život 29 ročnému mužovi (z Čadce).  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina