Urbexer Ivan Donoval: Som opatrnejší ako iní, miesta mi ľudia posielajú do správ či komentárov


Foto: Urbexer Ivan Donoval: Som opatrnejší ako iní, miesta mi ľudia posielajú do správ či komentárov

V priebehu uplynulých týždňov sme informovali o dvoch zaujímavých videodokumentoch, ktoré natočil slovenský urbexer Ivan Donoval. Ten sa venuje už dlhšiu dobu objavovaniu miest, ktorých osudom je po opustení majiteľmi len chátranie. V rámci Žilinského kraja navštívil napríklad bunker na Vlčincoch alebo schátraný areál bývalého psychiatrického oddelenia žilinskej nemocnice v Bytčici.

Práve vďaka podobným dokumentom majú sledovatelia možnosť vidieť, v akom stave sú budovy, do ktorých by si možno netrúfli nazrieť sami. Ivan Donoval natáča videá na území celého Slovenska, pri poslednej návšteve nášho kraja neobišiel ani Terchovú. O tom, čo všetko predchádza natočeniu URBEX dokumentu a či mal niekedy strach, sme sa s ním porozprávali v krátkom rozhovore.



- Spomínaš si na svoje začiatky? Ako dlho sa venuješ Urban Exploringu a prečo si s tým začal?

Prvý krát som bol v Korytnici. Videl som video od jedneho človeka. s ktorým som v kontakte dodnes. Nie je žiadny špecifický dôvod, prečo som s tým začal, treba navštíviť Korytnicu.

- Akým spôsobom si vyberáš alebo hľadáš miesta, ktoré navšítiš?
Teraz už nehľadám, ľudia mi ich píšu do správ či komentárov. Mam Google mapu, do ktorej si ich vkladám. Keď sa dozviem o niečom, čo podľa mňa naozaj stojí za to, tak tam zájdem. Popritom navštívim aj menej zaujímavé miesta.

- Máš ešte niekedy pri prechádzaní miestami strach, prípadne obavy? Stalo sa ti už, že si v budove stretol niekoho iného?
Nemám strach, som opatrnejší ako iní ľudia, ktorí sa urbexu venujú. Pokiaľ sa mi niečo nezdá, zbalím sa a idem preč. Na opustených miestach som už stretol deti, ale aj dospelých, ktorí sa chceli len pozriet, zberačov železa aj bezdomovcov. Ale nikdy nebol žiadny problém.

-  Aký je tvoj najkurióznejší zážitok v súvislosti s Urban Exploringom?
Najkurioznejší zázitok ? Hmm.. Asi návšteva jednej chaty, kde ľudia oslavovali Vianoce 2016 (podľa novín a letákov). Stromček ozdobený, rozbalené darčeky. A niečo sa tam stalo, neviem čo. Všetko ostalo na svojom mieste, ničím sa nehýbalo, miesto asi nikdy nebudem zverejňovať.

- Mal si už niekedy problém kvôli natáčaniu? Ozval sa ti niekedy niekto po natáčaní v súvislosti so žiadosťou o stiahnutie videa?
Mal. Jeden pán, ktorý má malú vodnú elektráreň, mal dôvodné podozrenie, že som sa mu vlámal do jednej budovy, ktorá bola dlho opustená. Asi pol roka po zverejnení videa. Samozrejme som musel len ísť na políciu podať vysvetlenie a tým to skončilo.

- Zisťuješ si pred návštevou bližšie informácie o danom mieste?
Zistujem informácie na katastrálnom portáli - komu to patrí. Pokiaľ budovu vlastní štát, kašlem na to, pokiaľ súkromá osoba alebo firma, hľadám ďalej. Na YouTube pozriem, či sa tam nehráva náhodou airsoft. Ak sa hráva, taktiež kašlem na to. Airsofťáci robia z budovy ihrisko, vo väčšine prípadov sú horšie zlo ako zberači železa.

- Ako vnímaš budovu psychiatrie a budovy v Terchovej, ktoré si v rámci Žilinského kraja nedávno navštívil?
Navštívil som už tak veľa opustených miest, že už mi neprídu až také úžasné. Už tam veľa vecí neostalo - je totiž rozdiel, či budovu opustili, alebo sa len prestahovali.

- Chystáš sa ešte niekam v rámci Žilinského kraja?
No…niečo v Žiline sa ešte nájde, ale nebude to zajtra. Časom sa objaví video u mňa na YouTube.


- Máš nejaké vzory – Urban Explorerov na Slovensku alebo vo svete?

Nemám žiadny vzor, robím si to po svojom…

- Keby si mohol navštíviť ľubovoľné opustené miesto na svete, ktoré by to bolo?
Nemecký bunker ukrytý v bývalom vojenskom obvode Javorina.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu