AKTUÁLNE: Na Hlinkovom námestí ohlásil kandidatúru na župana ďalší kandidát, spolu je ich už šesť


Foto: AKTUÁLNE: Na Hlinkovom námestí ohlásil kandidatúru na župana ďalší kandidát, spolu je ich už šesť

V Žilinskom kraji bola dlho situácia ohľadom kandidátov na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja v nadchádzajúcich voľbách nejasná, v porovnaní s inými krajmi bolo až donedávna predstavených menej kandidátov. Pripomenieme, že župné voľby sú na programe v sobotu 4. novembra 2017.

Dnes krátko po 11:00 hod. ohlásil svoju kandidatúru na župana Marián Murín, populárny starosta obce Mútne na Orave. Murín predstavil päť základných pilierov, ktoré chce naplniť aj vďaka skúsenostiam z komunálnej politiky. V oravskej obci sa mu podarilo zlikvidovať zdedený dlh, vybudovať cesty, zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti či postaviť športovú halu.

V jeho programe sa chce zamerať predovšetkým na zlepšenie úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti, nemenej zaujímavým je plán na reformu stredných škôl, keďže veľká časť z nich spadá pod župu. Murín má v pláne vylepšiť študijné programy tak, aby absolventi našli uplatnenie aj v oboroch, ktoré majú u nás tradíciu a po ktorých je dopyt, vďaka čomu by nemuseli mladí ľudia odchádzať za prácou do zahraničia.

Na Hlinkovom námestí predstavila kandidáta aj koalícia piatich strán, prvý ohlásil kandidatúru Peter Cibulka


Vo štvrtok 3. augusta 2017 predstavila parlamentná opozícia, rovnako na Hlinkovom námestí, spoločnú kandidátku Eriku Jurinovú, ktorá má podporu koalície OĽANO, SaS, KDH, NOVA a OKS. V neoficiálnych prieskumoch, ktoré prebehli ešte pred ohlásením viacerých kandidátov, je práve Jurinová zatiaľ najvážnejšou protikandidátkou k súčasnemu predsedovi ŽSK Jurajovi Blanárovi. K prieskumom je potrebné dodať aj to, že zatiaľ je veľká časť voličov nerozhodnutá v tom, komu dajú svoj hlas.


Blanár, ktorý je predsedom ŽSK už 12 rokov, je zároveň člen predsedníctva strany SMER-SD a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Počas tohto volebného obdobia sa zviditeľnil aj kauzou predraženého nákupu CT prístroja, ktorá siaha do roku 2011. V nej vyhrala ponuka spoločnosti, ktorá bola drahšia o niekoľko stotisíc eur oproti najnižšej ponuke. Krajský predseda SMER-SD sa však bránil, že výhodnejší nákup nemohol podpísať. Výsledky obstarávania mohol aj zrušiť, neurobil tak.

Po tom, ako vznikli okolo jeho opätovnej, v poradí už štvrtej kandidatúry nejasnosti, a verejne sa spomínalo meno iného kandidáta - Jána Podmanického, starostu Starej Bystrice, poslanca NR SR a tiež poslanca ŽSK, dementoval župan správy o tom, že nebude kandidovať.


Prvým, kto ohlásil kandidatúru na župana ako nezávislý, bol žilinský mestský poslanec Peter Cibulka. Stalo sa tak hneď v prvý deň nového roka. Deklaroval snahu pridať sa k spoločnosti, ktorá vytvorí „skutočnú politickú alternatívu k tradične do seba zahľadeným stranám a fašistom.“



Za SNS bude kandidovať exminister školstva Ján Mikolaj, ďalším potenciálnym županom je Anton Martvoň, ktorý opustil SMER-SD v tomto roku a v rozhovore pre webnoviny.sk poukázal na to, že Blanár uviedol v majetkovom priznaní za rok 2015 pracovný pomer vo Váhostave.

Verejne sa hovorí o ďalších kandidátoch, oproti súčasnému obdobiu ide o nárast


Medzi potenciálnych kandidátov, ktorí ešte neohlásili oficiálnu kandidatúru na post predsedu ŽSK, patrí poslanec NR SR Igor Janckulík. Jeho rozhodnutie by malo prísť v najbližších dňoch, keďže ešte v júli uviedol na svojej fanpage, že rozhodnutie o svojej kandidatúre uvedie do polovice augusta.

Druhým často skloňovaným menom v súvislosti s potenciálnou kandidatúrou je Marián Magát, ktorého začiatkom mesiaca obvinili z trestného činu popierania holokaustu. V prípade dokázania mu hrozí až osemročný trest za mrežami.

Zaujímavosťou je, že v roku 2013 sa o post predsedu ŽSK uchádzalo spolu päť kandidátov. Okrem súčasného predsedu kandidovali Miroslav Mikolášik, Ivan Pavlisko, Juraj Pavlovič a Igor Ryban.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu