Inšpekcia životného prostredia rieši nepríjemný zápach, ktorý sa šíri v okolí Vodného diela


Foto: Inšpekcia životného prostredia rieši nepríjemný zápach, ktorý sa šíri v okolí Vodného diela

Viacerí obyvatelia Žiliny, ktorí chodia tráviť voľný čas športovaním na Vodné dielo, určite poznajú situáciu s nepríjemným zápachom. Ten sa šíri kedykoľvek počas dňa, v oblasti okolo obce Mojš a mestskej časti Mojšová Lúčka. Športovcom čiastočne znepríjemňuje ich aktivity a práve preto mnohí korčuliari a cyklisti nevolia trasu až do Varína, ale otáčajú sa už v polovici.

Zápach by sa mal údajne do okolia šíriť z prevádzky spoločnosti VAS s.r.o. v Mojšovej Lúčke. Uvádza sa to v oznámení o prešetrení podnetu, ktorý bol zaslaný na Slovenskú inšpekciu životného prostredia v Žiline. Inšpekcia na základe tohto podnetu vykonala prvú kontrolu dňa 8. augusta 2017, no nezistila nadmerný ani neznesiteľný zápach. Podľa vyjadrenia prevádzkovateľa mal byť navyše v prevádzke bežný prevádzkový stav. 

„Inšpekcia v súčasnej dobe preveruje všetky podklady o množstve dovezenej suroviny, spracovávaní, výrobných parametroch, záznamy a evidenciu o celom technologickom procese, funkčnosti odsávania zapáchajúcej vzdušniny a zariadenia na elimináciu zápachu.“


Prevádzkovateľ inšpekcii uviedol, že zvýšený zápach mohol byť spôsobený v období od 29. júla do 4. augusta 2017. Vtedy údajne došlo k poruche na technologickom zariadení, čím sa proces spracovania spomalil. Ľudia sa však sťažujú na zápach v oblasti vodnej nádrže pravidelne, aj mimo uvedeného obdobia a počas celého roka. Niekedy má byť intenzívnejší, inokedy zasa miernejší. 

„Vzhľadom k tomu, že zápach bol intenzívnejší aj dňa 8.8.2017 vo večerných hodinách (teda po vykonanej kontrole, keď už problémy so surovinou boli odstránené) a dňa 9.8.2017 v doobedňajších hodinách aj vo večerných hodinách, inšpekcia opätovne žiadala o vyjadrenie prevádzkovateľa k súčasnému stavu a zaslanie technologických parametrov výroby aj v tieto dni.“

Inšpekcia bude vykonávať ďalšie šetrenie v prevádzke počas pracovných hodín aj mimo nich, podvečer, aby zistila príčiny šíriaceho sa zápachu. Ak sa jej podarí identifikovať príčiny zápachu a napokon ich aj odstrániť, určite to poteší množstvo ľudí, ktorí trávia čas na Vodnom diele.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu