Pre nedostatok vodičov MHD jazdia namiesto trolejbusov autobusy, dva sú zapožičané z Nitry


Foto: Pre nedostatok vodičov MHD jazdia namiesto trolejbusov autobusy, dva sú zapožičané z Nitry

Viacerí obyvatelia Žiliny, aj tí, ktorí sa mestskou hromadnou dopravou neprepravujú, si v posledných týždňoch všimli, že linkách MHD jazdia autobusy spoločnosti Arriva s poznávacími značkami NR. Autobusy sa objavujú najčastejšie na trolejbusových linkách a jazdia po žilinských sídliskách. Dopravný podnik mesta Žiliny, s.r.o., ich má zapožičané od nitrianskej spoločnosti Arriva Nitra, a.s.

„Naša spoločnosť si zapožičala od spoločnosti Arriva Nitra, a.s. 2 autobusy (1 ks sólo a 1 ks kĺbový) na obdobie 2 mesiacov, presnejšie od 1.7.2017 do 31.8.2017. Dôvodom zapožičania je nedostatok vodičov trolejbusov,“ uviedol Ján Šimko, dopravno-prevádzkový námestník DPMŽ.

Nedostatok vodičov autobusov je problémom, ktorý trápi viacero dopravných spoločností na Slovensku. Spoločnosť DPMŽ robila v prvej polovici tohto roka nábor vodičov. Do pracovného pomeru boli vtedy prijatí aj tí vodiči, ktorí ešte nemali vodičské oprávnenie skupiny „D“. Takýmto vodičom bol ihneď zabezpečený výcvik v autoškole. Po získaní vodičského oprávnenia a zaškolení začali vykonávať prácu na autobusových linkách.


„Takýmto spôsobom sme získali ďalších 11 vodičov. Evidujeme však aj nedostatok vodičov trolejbusov, preto sme začiatkom augusta pristúpili k výcviku vodičov na získanie vodičského oprávnenia na vedenie dráhového vozidla-trolejbusu. Tento výcvik sme nemohli začať skôr, nakoľko sme mali celkový nedostatok vodičov a až po prijatí potrebného počtu vodičov autobusov sme mohli spustiť výcvik vodičov na trolejbusy,“ spresňuje Ján Šimko z DPMŽ.

Počas letných mesiacov a dovolenkového obdobia navyše viacero vodičov čerpá dovolenky. Vedenie Dopravné podniku sa im snažilo, v rámci možností, čo najviac vyjsť v ústrety. Z tohto dôvodu boli niektoré služby na trolejbusových linkách nahradené autobusmi.

„Náš autobusový park je obmedzený a keď sa k tomu pridajú nejaké dopravné nehody, poruchy a pod., vznikol nám nedostatok počtu potrebných autobusov. Preto sme oslovili kolegov z Arriva Nitra, a.s. s prosbou o takúto výpomoc počas letných prázdnin, kedy aj u nich platí letný prázdninový cestovný poriadok, ktorý umožňuje nižší počet vozidiel vo výprave,“ uzatvára Ján Šimko.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu