V partnerskom meste Žiliny Essen vznikla Zilinastraat, ulicu v Belgicku odhalil aj Sagan


Foto: V partnerskom meste Žiliny Essen vznikla Zilinastraat, ulicu v Belgicku odhalil aj Sagan
Galéria: 4 fotky
Foto: TS Mesto Žilina

V našom partnerskom meste Essen v Belgicku sa v nedeľu 13. augusta konala záverečná 7. etapa BincBank Tour 2017 (predtým známa ako Eneco Tour), ktorej sa zúčastnil aj svetoznámy Žilinčan Peter Sagan. Pri tejto príležitosti sa v Essene stretli aj primátori oboch partnerských miest Gaston Van Tichelt a Igor Choma.

V celom Belgicku, nevynímajúc naše partnerské mesto, sa Peter Sagan teší obrovskej popularite a predstavitelia Essenu sú veľmi hrdí na to, že ich partnerským mestom je Žilina – rodisko tohto úspešného cyklistu.

Primátori oboch miest spolu s veľvyslancom SR v Belgicku Stanislavom Vallom sa s dvojnásobným majstrom sveta v cestnej cyklistike stretli pred štartom na pódiu a spoločne sa podpísali do kroniky mesta Essen. BinckBank Tour 2017 napokon vyhral Holanďan Tom Dumoulin a Peter Sagan skončil na siedmom mieste.



V rámci návštevy delegácie zo Žiliny v Essene si v novej obytnej štvrti obaja primátori vyhrnuli rukávy, aby spoločne zasadili „strom priateľstva“ a potom slávnostne odhalili tabuľu s názvom „Žilinská ulica“ (Zilinastraat), ktorá sa pridala k okolitým uliciam pomenovaným po všetkých partnerských mestách Essenu.

Mesto Essen je partnerským mestom Žiliny oficiálne od roku 2002, no spolupráca siaha až do roku 1985, kedy Detský spevácky zbor Odborárik pod vedením Zlatoňa Bábika vystupoval prvýkrát v Belgicku. Essen sa nachádza v severnej – flámskej časti Belgicka v provincii Antverpy a často sa zamieňa s veľkým mestom Essen v Nemecku. Mesto má približne 18 000 obyvateľov a od Žiliny je vzdialené 1 350 km.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina