Cirkusové pútače opäť zaplavili mesto, majiteľ ich mal do včera odstrániť, ale nestalo sa tak


Foto: Cirkusové pútače opäť zaplavili mesto, majiteľ ich mal do včera odstrániť, ale nestalo sa tak

Obyvatelia mesta sa na nás opäť obrátili so sťažnosťami vo veci znečistenia verejného priestranstva cirkusovými pútačmi. Tie sa nachádzajú, ako obvykle, na stĺpoch verejného osvetlenia, zábradliach a tiež na označníkoch zastávok MHD. V mnohých prípadoch prekážajú vo výhľade vodičom, napríklad pri vychádzaní z vedľajšej cesty na hlavnú. V iných situáciach pre zmenu prekážajú cyklistom a chodcom, pretože zasahujú do chodníka, alebo visia len tesne nad ním.

Viacerých obyvateľov Žiliny znepokojuje situácia, ktorá sa pravidelne opakuje. Po odchode cirkusu z mesta väčšinou zostanú papierové reklamy pohodené v tráve. Na niektorých uliciach si obyvatelia odstránia pútače sami, niekde ich zničia vandali. Tie zvyšné čakajú na rozpadnutie vplyvom počasia.

Majiteľ cirkusu prisľúbil odstránenie pútačov už včera

Majitelia cirkusov väčšinou neriešia ich odstránenie po odchode z mesta, napriek tomu, že Mestská polícia v takýchto prípadoch ukladá blokovú pokutu. Tá je, v porovnaní so znečistením mesta, príliš nízka.

Mestská polícia Žilina eviduje uvedený problém na území mesta. Hliadka Mestskej polície Žilina sa stretla s majiteľom cirkusu a po vzájomnej dohode budú reklamy na cirkus do večera dnešného dňa odstránené,“ uviedol ešte v pondelok 14. augusta hovorca mesta Pavol Čorba.

„Pokiaľ nedôjde k ich odstráneniu, pristúpi Mestská polícia Žilina k uloženiu pokuty,“ dodal hovorca. Reklamné pútače však nateraz, ani napriek prísľubu, z mesta nezmizli a nachádzajú sa na väčšine miest. Vizuálny smog pritom nie je to jediné, čo obyvateľom pri príchode cirkusu do mesta prekáža.


Okrem pútačov prekáža obyvateľom aj hluk a zápach v blízkosti konania cirkusu

Ďalší z čitateľov sa na nás obrátil s prosbou o pomoc, zvieratá ho totiž v noci rušia nepravidelnými zvukmi. „Bolo by najvhodnejšie, keby nebol už žiadny CIRKUS na Hlinách, na Bajzovej! Totižto v týchto teplách mám otvorené okno a tie zvieratá stále hulákajú a nedá sa potom v noci spať,“ uvádza obyvateľ sídliska Hliny.

Okrem hluku je problémom aj zápach, a to najmä počas letných dní, kedy ľudia pravidelne vetrajú počas celého dňa. „V lete sa odtiaľ šíri neznesiteľný zápach, je to veľmi nepríjemné,“ dodala čitateľka zo Soliniek, ktorá býva v blízkosti miesta konania cirkusu.

Aj pre tieto problémy sa cirkusy v súčasnosti v Žiline netešia tak veľkej priazni ako tomu bolo v minulosti. Mnohí ľudia sa navyše nestotožňujú ani s drezúrou zvierat a podmienkami, v akých sú medzi vystúpeniami umiestnené. V blízkej dobe by sa malo podariť odstrániť aspoň pútače, ktoré sú v mnohých prípadoch nevhodne umiestnené. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu