Turistka dostala v Jánošíkových dierach epileptický záchvat, pomáhali horskí aj leteckí záchranári


Foto: Turistka dostala v Jánošíkových dierach epileptický záchvat, pomáhali horskí aj leteckí záchranári
Galéria: 4 fotky
Foto: HZS

Dnes 2. augusta 2017 bola v popoludňajších hodinách kontaktovaná tiesňová linka 112 ohľadne pomoci pre 39-ročnú českú turistku. Počas túry v Horných Jánošíkových dierach, v Malej Fatre, dostala náhle epileptický záchvat. Turistka dostala záchvat kŕčov a mala až kolapsový stav, kvôli ktorému nedokázala ďalej samostatne pokračovať. 

Na pomoc jej odišlo spolu 6 záchranárov Horskej záchrannej služby, ktorí ju po vyšetrení a zmeraní vitálnych funkcií nabalili do nosidiel. Lanovou technikou ju transportovali na Vrch Podžiar, kde ju vzhľadom na aktuálny zdravotný stav odovzdali do rúk leteckým záchranárom zo Žiliny. Lekár leteckých záchranárov ATE pacientku ošetril. Následne bola po preložení na palubu letecky prevezená na ďalšie vyšetrenie do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Leteckí záchranári vyrážali krátko na to do obce Skalité

Krátko po vyložení turistky v žilinskej nemocnici, bola posádka leteckých záchranárov privolaná k motocyklistovi, ktorý na ceste v obci Skalité (okres Čadca) dostal šmyk a spadol z motorky. Následkom pádu utrpel poranenie hrudníka a hornej končatiny.

Lekár mu na mieste poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie. 51_ročného muža následne v stabilizovanom stave a pri vedomí letecky previezli do Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS, ATE