Marián Magát bol obžalovaný pre trestný čin popierania holokaustu, hrozí mu 8 rokov za mrežami


Foto: Marián Magát bol obžalovaný pre trestný čin popierania holokaustu, hrozí mu 8 rokov za mrežami Foto: ilustračné

Jeden zo zakladateľov skupiny Vzdor Kysuce čelí obžalobe pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a prečin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. Marián Magát mal na Facebooku zdieľať články propagujúce Adolfa Hitlera, takisto mal spochybňovať počet obetí holokaustu.

Obžalobu podala prokurátorka Okresnej prokuratúry v Čadci, ak sa mu podarí dokázať vinu, hrozí mu až osem rokov za mrežami. Už krátko po obvinení Magát naznačil v statuse na Facebooku, že obvinenie považuje za prejav strachu z toho, že v „...župných voľbách môže zabodovať stavbár s vlastným názorom a pohľadom na dejiny…“.

„Týchto trestných činov sa mal dopustiť tak, že prostredníctvom siete Facebook a blogového profilu mal zverejňovať v období rokov 2013 až 2016 komentáre a články propagujúce Adolfa Hitlera a nacistické hnutie, ďalej príspevky, ktoré boli v rozpore s faktami, a ktorými boli popierané resp. spochybňované počty obetí holokaustu a samotná existencia holokaustu. Zároveň príspevkami, ktoré mal uverejniť, boli manipulované objektívne historické údaje, a to aj prostredníctvom šírenia dezinformácií najmä za účelom popierania a spochybňovania holokaustu,“ spresnil pre agentúru SITA prokurátor a zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry Žilina Matúš Harkabus.

Obžalovaný v minulosti kandidoval na 88. priečke, začiatkom roka bol odsúdený za nedovolené ozbrojovanie


Marián Magát mal podľa plánov kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja, v posledných parlamentých voľbách kandidoval s poradovým číslom 88 na kandidátke strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, pričom toto číslo predstavuje známy symbol nacistického pozdravu Heil Hitler, resp. jeho skratky HH. Práve písmeno H je v abecednom poradí na ôsmej priečke.

V prípade Magáta nejde o prvé problémy so zákonom, už začiatkom februára mu Okresný súd v Čadci uložil podmienečný trest za nedovolené ozbrojovanie v dĺžke trvania tri roky. V rovnakom období mal mať prednášku o rase a rasizme v žilinskom hoteli, ten ju napokon po nátlaku verejnosti zrušil.


Často používané neonacistické číselné akronymy

14 - číselný kód pre 14 slov Davida Lanea. “We must secure the existence of our people and a future for White children”, čo v preklade znamená “My musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí”. David Lane zastával názory bieleho nacionalizmu a bol členom Ku-klux-klanu.

18 - číselný kód pre iniciály Adolfa Hitlera, obdobne ako pri 88, písmeno A je prvé a H je ôsme v abecednom poradí.

28 - číselný kód pre iniciály organizácie blood and honour (krv a česť). B je druhé a H je ôsme písmeno v poradí abecedy. Blood and Honour je neonacistická organizácia založená legendárnym spevákom britskej white power skupiny Skrewdriver Janom Stuartom Donaldsonom v 1987.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu