Budatín sa dočkal vlastných symbolov, má nový erb, vlajku aj zástavu


Foto: Budatín sa dočkal vlastných symbolov, má nový erb, vlajku aj zástavu Foto: TS Mesto Žilina

Žilinská mestská časť Budatín sa dočkala svojich nových symbolov. Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom ostatnom zasadnutí ustanovilo erb, vlajku a zástavy tejto mestskej časti. Žiadosť o vytvorenie a uznanie vlastného erbu, ktorý by symbolizoval Budatín a nadviazal na historické korene, inicioval primátor Žiliny Igor Choma a poslankyňa za obvod číslo 8 Emília Talafová.

V súčasnosti je Budatín jednou z mestských častí krajského mesta Žilina. Na stretnutiach poslancov s občanmi v Budatíne sa tiež viackrát hovorilo o histórii mestskej časti a jej významných medzníkoch, na ktoré sú jeho občania právom hrdí. V záujme podpory identity a z úcty k minulosti a predkom iniciovali preto Igor Choma a Emília Talafová žiadosť o vytvorenie a uznanie vlastného erbu.

Symboly odovzdal hlavný štátny radca pre heraldickú tvorbu Ladislav Vrtel


Slávnostné odhalenie symbolov sa konalo 30. júla 2017 o 16.00 hod. pred Budatínskym hradom, ktorého sa zúčastnili primátor Igor Choma, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, poslankyňa mestského zastupiteľstva Emília Talafová s ostatnými kolegami zastupiteľského zboru a ďalší vzácni hostia.

Počas odhalenia symbolov sa na programe zúčastnili aj tunajšie folklórne súbory. Výnimočné postavenie počas celej ceremónie mal hlavný štátny radca pre heraldickú tvorbu a správca Heraldického registra SR z Ministerstva vnútra SR Ladislav Vrtel, ktorý umocnil svojou prítomnosťou túto výnimočnú chvíľu.

Erb je registrovaný v tejto podobe: v zelenom štíte nad dvoma zlatými zvlnenými pruhmi strieborná, zlato zastrešená cimburovitá veža s otvorenou bránou.


Vlajka, ktorá pozostáva zo štyroch pozdĺžnych pruhov vo farbách zelenej (3/10), žltej (2/10), bielej (2/10) a zelenej (3/10); vlajka má pomer strán 2:3 a ukončená je tromi cípmi, t.j. dvomi zástrihmi, siahajúcimi do tretiny jej listu.




 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina