Podvodníčky s falošnou zbierkou pre "hluchonemých" opäť v uliciach Žiliny!


Foto: Podvodníčky s falošnou zbierkou pre "hluchonemých" opäť v uliciach Žiliny! Foto: ilustračné - zilina.sk

Hneď niekoľko čitateľov nás upozornilo na opätovný výskyt falošných zbierok, ktoré prebiehajú v centre Žiliny od konca minulého týždňa. Podvodníčky, pôvodom pravdepodobne z Rumunska, chodia v trojici po hlavných peších ťahoch a oslovujú okoloidúcich so žiadosťou o prispenie. Príspevok má údajne pomôcť nepočujúcim a chudobným deťom, v skutočnosti peniaze putujú do vreciek podvodníkov.

Pomoc sa tak nikdy nedostane na určené miesto, s rovnakými “podkladmi” pre zbierku pritom táto skupina pôsobila v Žiline aj v minulosti. Minimálne v roku 2015 sa im podarilo zlanáriť desiatky dôverčivých ľudí, ktorí im neraz “prispeli” desiatky eur. Podvodníci navyše používajú viaceré psychologické finty, na papieri majú napísané vysoké darované sumy. Práve to môže v časti ľudí vyvolať pocit, že by mali darovať vyššiu sumu.

„Videl som ľudí, ako vyťahujú bankovky a prispievajú im. Je na jednej strane chválihodné, že niekto chce pomôcť až do takej miery a prispieť vysokou sumou, no mali by sme si dobre overiť, komu peniaze dávame. Oficiálne zbierky sú takmer vždy do pokladničiek a zberatelia sú riadne označení logom spoločnosti, pre ktorú zbierku realizujú,“ uviedol čitateľ Martin.

Papier na zapisovanie darov má štylisticky nesprávny text,


Kuriózne je, že sa tejto skupine darí zbierať peniaze v uliciach napriek tomu, že nedisponujú oficiálnou informáciou o povolení na zbierku z MVSR, ktorú má väčšina povolených zbierok prelepenú cez pokladničku. Práve toto povolenie je najľahšie a zároveň najspoľahlivejšie rozoznateľným znakom, že zbierka je zaevidovaná a pravá. Ženám takisto chýba akékoľvek označenie, papier so zapísanými darovanými sumami má navyše výrazné štylistické nedostatky.

Pri priamej konfrontácii vysvitne, že samotné podvodníčky nie sú hluchonemé, nakoľko pomerne svižne reagujú na hrozby privolania príslušníkov polície. Ak aj vy uvidíte niekoho, ako prispieva podovníčkam, upozornite ho a zavolajte mestskú políciu na čísle 159!





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu