Cestu pod Strečnom napokon neotvoria skôr, pracovníci našli ďalšie uvoľnené skaly


Foto: Cestu pod Strečnom napokon neotvoria skôr, pracovníci našli ďalšie uvoľnené skaly

Frekventovanú cestu I/18 pod Strečnom museli v nedeľu 16. júla 2017 úplne uzavrieť a na mieste vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Dôvodom bol uvoľnený skalný blok, ktorého hmotnosť bola približne okolo 100 ton a hrozilo jeho zrútenie priamo na cestu. To by pri súčasnom počte áut, ktoré popod hrad prechádzajú, mohlo znamenať straty na životoch. Po zasadnutí krízového štábu sa rozhodlo, že skalný masív zosunú na cestu, ktorú predtým zasypú metrovou vrstvou štrkodrviny. Skala sa napokon kontrolovane zrútila v utorok 18. júla 2017 okolo 19:00 hod.

Podľa prvotných predpokladov sa hovorilo o možnosti sprejazdnenia cesty v skoršom termíne, ako bolo pôvodne stanovené na 30. júla. Pracovníci mali za úlohu vykonať očistenie brala, odstránenie náletových drevín a krovín a tiež zachytených skál v štrbinách. Nevyhnutné bolo aj geologické posúdenie časti. To všetko chceli stihnúť v kratšom čase a premávku čím skôr obnoviť. Včera 20. júla sa konalo na Okresnom úrade v Žiline ďalšie zasadnutie krízového štábu, ktorý prehodnotil celú situáciu a tiež odsúhlasil obchádzkové trasy pre nákladnú dopravu v Žilinskom kraji.

Galéria: 5 fotiek

Doprava totiž kvôli obchádzkam Strečna kolabuje na Kľaku ale aj na Orave. Mnohí vodiči nerešpektujú zákazy pre nákladné autá a presúvajú sa cez kraj aj napriek pokutám, ktoré im dávajú policajti. Tí šikovnejší si vymýšľajú výhovorky, že vezú tovar do určitej obce či mesta a musia prejsť po ceste, na ktorej je nákladným autám vjazd zakázaný. Ľudia na Orave už zvažovali aj vytvorenie protestnej blokády cesty. Situáciu nezvládajú už teraz a trvať bude ešte minimálne týždeň. Obyvatelia dotknutých obcí upozorňujú, že celá situácia by sa nemusela stať, keby bola dostavaná diaľnica a tunel Visňové.


Policajti dnes museli na Kľaku riešiť skrížené kamióny, pre ktoré bola cesta úplne neprejazdná. Situáciu sa podarilo vyriešiť do približne troch hodín, no za ten čas sa vytvorili dlhé kolóny v oboch smeroch.

Vodiči, ktorí sa presúvajú po ceste I/18 si žiaľ napokon budú musieť počkať. Práce na očistení skalného brala sa ešte neskončili, a navyše, padajúci skalný masív zachytil a uvoľnil ďalšie bloky. Pracovníci budú preto musieť celé bralo skontrolovať a prípadne odstrániť jeho ďalšie nebezpečné časti. Z tohto dôvodu sa pravdepodobne nepodarí cestu otvoriť skôr. Pre portál etrend.sk navyše uviedol Branislav Prelovský z firmy SG Geotechnika, že vodičom neodporúča jazdiť po ceste I/18 ani po jej znovuotvorení. Nebezpečenstvo pádu skál hrozí dovtedy, kým sa nevykoná kompletná sanácia.

Krízový štáb chce cestu sprejazdniť aspoň pre záchranné vozidlá, ktoré sa potrebujú prepraviť medzi Žilinou a Martinom. Vrstvu štrkodrviny budú preto musieť spevniť tak, aby po nej mohli jazdiť sanitky. Dokým ale horolezci neuvoľnia všetky nestabilné skaly, sa na ceste nesmie nikto zdržiavať. Podľa Michala Lavríka, prednostu Okresného úradu v Žiline, by sa mohla cesta sprejazdniť pre sanitky už v pondelok 24. júla.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu