Budovu na Obchodnej ulici idú rekonštruovať, súčasťou bude nové parkovisko obklopené zeleňou


Foto: Budovu na Obchodnej ulici idú rekonštruovať, súčasťou bude nové parkovisko obklopené zeleňou
Galéria: 3 fotky

Začiatkom júna sme vás informovali o tom, že na Obchodnej ulici v Žiline má vzniknúť nový administratívny komplex, ktorý bude pozostávať z kancelárskych priestorov a obchodných jednotiek. Priestor vznikne rekonštrukciou existujúcej budovy na Vlčincoch, viacerí obyvatelia sa preto pýtajú, kam sa presťahuje pobočka pošty či prečo vedľa budovy vzniká veľká jama.

S rekonštrukciou budovy chcú začať koncom tohto roka a práce by mali trvať približne rok. Po skončení vzniknú 4 poschodia kancelárskych priestorov, ktoré budú určené na prenájom. Projekt počíta aj s parkovacími miestami, tých by malo vzniknúť pri budove približne 250. A práve to je dôvod, prečo v súčasnosti prebiehajú na vedľajšom pozemku výkopové práce. 

V okolí parkovacích miest pribudne zeleň, vlastníci chcú spĺňať prísne ekologické kritériá

V súčasnosti už prebiehajú prípravné práce k stavbe parkovacej plochy, a z pozemku sa odváža zemina. Noví majitelia budovy majú v pláne po vytvorení parkovacích miest vysadiť v ich okolí zeleň, pričom podľa našich informácií je cieľom vybudovať rozsiahlu vrstvu zelene, ktorá by parkovisko obklopila. Pôjde o približne 60 veľkých stromov, ktoré budú mať už pri zasadení obvod kmeňa okolo 25-35 centimetrov. Pre stromy sa vytvoria vhodné podmienky na ďalší rast, a to zabezpečením dostatku zeminy.


Galéria: 3 fotky

Do úvahy prichádzajú stromy ako lipy, platany, javory či jasene. Novinkou budú nabíjacie stanice pre elektromobily. Tých by sa malo na parkovisku nachádzať celkom šesť kusov. Podľa vlastníkov budovy je pre nich prioritou získanie certifikátu LEED, za splnenie náročných ekologických kritérií a parametrov. Okrem zelene sa preto investor zameria aj na ďalšie podmienky certifikácie, ako napríklad zadržanie 98% dažďovej vody z celého územia priamo na území, aby nedochádzalo k jeho odvodňovaniu.

Taktiež bude dôležité zvýšenie energetickej efektívnosti budovy. Tá bude okrem nižších nárokov na energie navyše pokrývať 2% spotreby elektriny z energie, ktorú vyrobí zo solárnych panelov. Nájomcovia budú mať okrem parkovacích miest pre autá k dispozícií aj 60 miest pre parkovanie bicyklov a cyklisti budú mať k dispozícií aj sprchy. V budove vznikne približne 10.000 metrov štvorcových kancelárskej plochy a 2.200 metrov štvorcových plochy pre obchod a reštaurácie.

Slovenská Pošta bude svoju pobočku sťahovať do nových priestorov

Veľká časť obyvateľov sídliska sa zaujíma aj o to, kam sa presťahuje pobočka Slovenskej pošty, ktorá im na súčasnom mieste vyhovuje a sú na ňu roky zvyknutí. Pošta Žilina 8 - Vlčince sa v súčasnosti nachádza v prenajatých priestoroch a keďže pôvodný prenajímateľ budovu odpredal a nový vlastník Slovenskej pošte nájom ukončil, bude riešením len presťahovanie pobočky. Podľa našich informácií dostala Slovenská pošta možnosť vrátiť sa do budovy po rekonštrukcií, pravdepodobne sa však rozhodla hľadať trvalé riešenie. Špekuluje sa aj o tom, že by mohla napokon skončiť v novom Klientskom centre, v budove Europalace. Túto informáciu ale zatiaľ nemáme potvrdenú.

„Nový priestor musí spĺňať všetky nároky, ktoré požaduje poštová prevádzka, čomu Slovenská pošta venuje maximálnu pozornosť. Výber nového miesta však zatiaľ nie je zmluvne potvrdený a bude definitívne známy až po ukončení rokovaní,“ uviedla Martina Macková, vedúca Odboru komunikácie Slovenskej pošty. Podľa informácií Slovenskej pošty, zotrvá pobočka v pôvodných priestoroch predbežne do konca augusta.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu