Pod Strečnom hrozí spadnutie 50-tonového skalného útesu, počas uzávierky ho musia odstrániť


Foto: Pod Strečnom hrozí spadnutie 50-tonového skalného útesu, počas uzávierky ho musia odstrániť
Galéria: 9 fotiek
Foto: ilustračné

Televízia TA3 dnes informovala vo svojej reportáži o hrozbe, pre ktorú musia na dva týždne uzavrieť frekventovanú cestu I/18 pod Strečnom. Nad cestou totiž visí skalný útes, ktorého hmotnosť sa odhaduje na zhruba 50 ton. Tomuto skalnému masívu hrozí zosunutie priamo na cestu, čo by mohlo mať fatálne následky a pri tak veľkom počte áut, aký týmto miestom denne prechádza, spôsobiť aj straty na životoch.

Okresný úrad v Žiline preto po zasadnutí krízového štábu vyhlásil mimoriadnu situáciu a nariadil úplne uzavretie cesty od nedele 16. júla 2017 až do odvolania. Predpokladá sa, že skalný útes by sa mohlo podariť odstrániť do týždňa, no predbežne sa hovorí o úplnej uzávierke až do konca mesiaca júl.

Práce budú musieť prebiehať tak, aby bola čo najmenej porušená vozovka. Preto musia podľa televízie TA3 vykonať rôzne opatrenia a naviezť sa cestu približne trištvrte metra štrkodrviny a tiež ďalší jemnozrnný materiál. Mimoriadna udalosť však nesúvisí so sanačnými prácami, ktoré prebiehajú na skalnom brale pod hradom Strečno. Ide o inú časť skaly, ktorá sa uvoľnila. V uplynulých mesiacoch z tohto miesta už padali skaly na cestu a práve tieto udalosti upozornili na hroziace nebezpečenstvo.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TA3