Poslanci ŽSK navýšili rozpočet o 11 miliónov eur, investuje sa do zdravotníctva, dopravy aj školstva


Foto: Poslanci ŽSK navýšili rozpočet o 11 miliónov eur, investuje sa do zdravotníctva, dopravy aj školstva Foto: ŽSK

Poslanci Žilinského samosprávneho kraja schválili na 25. zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK, ktoré sa konalo 3. júla 2017, už tretiu tohtoročnú úpravu rozpočtu. Ten sa po novom navýši o sumu až 11.257.044 €.

Investície smerujú predovšetkým do zdravotníctva, dopravy, sociálnych služieb, školstva či kultúry. Za financie sa začnú realizovať nové projekty, vďaka ktorým sa budú môcť urobiť viaceré rekonštrukcie, nakúpiť potrebné prístroje, pomôcky i vybavenie a prinesú ďalší rozvoj na Oravu, Kysuce, Horné Považie, Turiec a Liptov.

Kraj prerozdelil v rámci kapitálových výdavkov najväčší objem financií do školstva

„Ide o zvýšenie o 2,3 milióna eur. Keďže sú to kapitálové výdavky, peniaze školy využijú najmä na stavebné práce, no taktiež na nákupy strojov a potrebných zariadení. Zároveň zafinancujeme aj projektové dokumentácie na nové projekty, ktoré pripravujeme,“ uviedol riaditeľ odboru financií ŽSK, Stanislav Ulaher.

Podľa predsedu ŽSK čaká zateplenie telocvičňu Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline za 125-tisíc eur. Hlavnú budovu školy sa podarilo zrekonštruovať ešte v roku 2015 a 2016, chýbala však obnova fasády telocvične, aby mohla škola znížiť energetické náklady aj v tejto časti.


Telocvičňu zateplia a opravia i v Obchodnej akadémii v Ružomberku. Náklady sú v predpokladanej výške 225-tisíc eur. V Spojenej škole v Tvrdošíne zase zrekonštruujú školský internát v rámci investície 200-tisíc eur. Stavebné práce začnú aj v Strednej zdravotníckej škole v Žiline, počas prázdnin župa zateplí budovu a opraví strechu za 100-tisíc eur.

Na Kysuciach poslanci ŽSK schválili dofinancovanie rekonštrukcie výstavby telocvične v Strednej odbornej škole v Čadci vo výške 50-tisíc, ktorá prebieha už od minulého roka. Výmenu okien plánuje ŽSK zrealizovať v priestoroch Pedagogickej a sociálnej akadémie v Turčianskych Tepliciach. Budova je navyše národnou kultúrnou pamiatkou, preto budú k obnove pristupovať veľmi citlivo podľa návrhov pamiatkarov.

Úprava rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja prinesie tiež investície do domovov sociálnych služieb či kultúrnych inštitúcií v pôsobnosti ŽSK. Zariadenie pre seniorov a Domov sociálnych služieb na Karpatskej v Žiline i Centrum sociálnych služieb PARK v Čadci využijú po 150-tisíc eur na prístavbu lôžkových výťahov a na Oravskom hrade sa začne s reštaurovaním poľovníckeho, červeného a hudobného salónu za 107-tisíc eur, čím kraj uzavrie kompletnú rekonštrukciu Turzovho paláca.

Pre župné nemocnice v Čadci, Trstenej, Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši a Oravskú poliklinika v Námestove znamená tretia úprava rozpočtu zvýšenie príjmov o 362-tisíc eur. Do oblasti dopravy vyčlenila župa viac ako 60-tisíc eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK