Medializovanú daň z podlažia nakoniec trojica autorov stiahla z rokovania parlamentu


Foto: Medializovanú daň z podlažia nakoniec trojica autorov stiahla z rokovania parlamentu Foto: ilustračné

V pondelok 26. júna 2017 sme vás informovali o tom, že skupina poslancov pripravuje novú daň z každého podlažia domu. Medzi autormi návrhu bol aj poslanec za SMER-SD a žilinský primátor Igor Choma, okrem neho vypracovali návrh zmeny vo výpočte dane za nehnuteľnosť Ľubomír Petrák (SMER-SD) a Edita Pfundtner (MOST-HÍD).

Návrh vyvolal vysokú mieru kontroverzie najmä na sociálnych sietiach, keďže najmä ľuďom v rodinných domoch by mohla stúpnuť daň niekoľkonásobne. Autori novely preto chceli upraviť jej znenie tak, aby sa týkala developerov a podnikateľov, ktorí stavajú rozsiahle developerské projekty. Poslanci návrhom sledovali aj spravodlivejšie prerozdelenie daňovej zátaže, ktorá sa podľa slov Edity Pfundtner v súčasnosti môže výrazne líšiť.

„Týmto návrhom sme však chceli eliminovať aj určitú nevyváženosť medzi daňou, ktorú platí napr. majiteľ bytu alebo jednopodlažného rodinného domu, a daňou, ktorú platí vlastník niekoľkopodlažného domu. Častokrát sa totiž za byt a menší dom platí rovnaká alebo dokonca vyššia daň, ako za niekoľkopodlažnú vilu. Chceli sme mnohým vlastníkom rodinných domov znížiť ich súčasné daňové zaťaženie a snažiť sa pritom o určitú vyváženosť a spravodlivosť,“ uviedla poslankyňa MOST-HÍD.

Poslanci pri podaní návrhu deklarovali aj otvorený postoj k zmenám a konštruktívnej diskusii, napokon celý návrh, zrejme aj pod tlakom verejnosti a médií, stiahli z rokovania parlamentu. „Iba pre úplnosť uvádzam, že návrh zákona sme s kolegami podali práve na základe dlhodobej požiadavky zo strany predstaviteľov miest a obcí na Slovensku,“ dodala Pfundtner.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu