Parkovanie v nemocnici bude bezplatné až od 1. septembra, celý systém sa musí najskôr pripraviť


Foto: Parkovanie v nemocnici bude bezplatné až od 1. septembra, celý systém sa musí najskôr pripraviť

Ako sme informovali ešte počas mája, minister zdravotníctva Tomáš Drucker oznámil, že parkovanie pred niekoľkými štátnymi nemocnicami by malo byť bezplatné. Šéf rezortu zdravotníctva o tom rokoval s predstaviteľmi občianskych aktivít s názvom Hore rampy bez platenia.

Súčasný parkovací systém sa mal podľa pôvodného plánu zmeniť v trinástich nemocniciach od 1. júla 2017. Novinka sa týka tých nemocníc, ktorých zriaďovateľom alebo akcionárom je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Pri navrhovaní nového systému boli v hre dva varianty, podľa prvého mali mať pacienti k dispozícií 4 hodiny bezplatného parkovania a po prekročení tejto doby bude stanovený paušálny poplatok. Jeho výška by mala byť maximálne 1 euro. Druhou možnosťou je, že by bolo bezplatné parkovanie 5 hodín zadarmo a po tejto dobe by sa spoplatnilo parkovanie štandardným cenníkom.

Žilinská nemocnica požiadala o dvojmesačný odklad, potrebuje pripraviť podmienky pre nový systém


Zavedenie bezplatného parkovania v nemocnici si vyžaduje prípravu, aby nedošlo ku kolapsu dopravy či chaotickému parkovaniu a porušovaniu dopravných značiek. Aj z tohto dôvodu požiadala FNsP Žilina o odklad plnenia príkazu ohľadom nového systému parkovania.

„Nové podmienky parkovania pre pacientov žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou nebudú platiť od prvého júla. Ministerstvo zdravotníctva SR odložilo nemocnici plnenie príkazu ministra o dva mesiace. Počas tejto doby nemocnica vytvorí dopravno-technické podmienky na zabezpečenie zmeny parkovania,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Pacienti a návštevníci teda musia počas letných prázdnin parkovať podľa systému, ktorý bol platný doteraz. Následne by mal v septembri vstúpiť do prevádzky už vynovený systém s výrazne lepšími benefitmi pre parkujúcich.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu