Poslanci schválili návrh, podľa ktorého pôjde 40% príjmu mesta zo stávkovania do oblasti športu


Foto: Poslanci schválili návrh, podľa ktorého pôjde 40% príjmu mesta zo stávkovania do oblasti športu

Mestskí poslanci schválili na včerajšom mestskom zastupiteľstve návrh, podľa ktorého sa už v tomto roku rozdelí 40% príjmu mesta zo stávkovania medzi športové kluby.

„Teším sa z tohto úspechu. Konečne sa podaril aspoň malý krok k znovuzrodeniu žilinských legendárnych športov, ktoré sa dlhodobo trápia s nedostatkom peňazí,“ uviedol mestský poslanec Martin Kapitulík.

Len stávková kancelária Tipsport, ktorá má sídlo v Žiline, ročne odvádza do mestského rozpočtu takmer 1 milión EUR. Podľa predkladateľov tieto peniaze patria do žilinského športu. Mesto Žilina v roku 2016 plánovalo príjem z hazardu na úrovni 753 000 €. V skutočnosti však prišlo na účet mesta z hazardných hier až 1 488 653 €, čiže takmer dvojnásobok. Plánovaný odvod z hazardných hier pre celý rok 2017 je v schválenom rozpočte 1 210 080 €, pričom ani nie za polroka už na účet mesta prišlo viac ako 710 000 €.

Podľa poslanca Jozefa Juriša má tento návrh oporu aj v platnej legislatíve

Zákon o hazardných hrách hovorí, že mesto by malo príjmami z týchto odvodov zabezpečiť vykonávanie všeobecne prospešných služieb, medzi ktoré patrí aj rozvoj športu. Dnes, žiaľ, viac mladých na šport stávkuje ako reálne športuje. Pevne verím, že aj týmto opatrením sa nám to podarí zmeniť,“ uviedol poslanec Jozef Juriš.


V Žiline v súčasnosti pôsobí viac ako 80 športových klubov

Mesto Žilina má dnes v rozpočte na podporu športu vyčlenených 1 295 000 €. Z toho 800 000 € ide na prevádzku hokejového štadióna a 300 000 € pre mestskú krytú plaváreň. Ostatné športové kluby sa dnes musia o podporu mesta pobiť v grantovom systéme, na ktorý má mesto vyčlenených iba 165 000 €.

„Schválením nášho návrhu, sa podpora ostatných športov výrazne navýši. Oproti súčasným 165 tisícom, dostanú športovci už v tomto roku naviac zhruba štvrť milióna EUR. V ďalších rokoch by to malo byť výrazne viac,“ uvádza predkladateľ návrhu, ktorým je poslanec Peter Durmis.

Kľúč prerozdelenia finančných prostriedkov medzi jednotlivé športové kluby predstavia poslanci v septembri

Primátor Igor Choma sa, žiaľ, nestotožnil s predkladaným a schváleným návrhom a už na samotnom zastupiteľstve avizoval, že ho pravdepodobne nepodpíše.“ uvádza sa v tlačovej správe, ktorú vydal poslanec Martin Kapitulík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Martin Kapitulík